Nové vína od Kasnyikovcov

Dátum uverejnenia: 5.8.2018, 6:21:23
Autor: Vino Dei Vini

Pred časom sme avizovali zaradenie nových vín ročníka 2016 z Rodinného vinárstva Kasnyik. Sľub plníme, do našej ponuky pribudla väčšina aktuálnych noviniek, pár špecialít Vám prinesieme postupne v čase ich uvedenia na trh. Určite sa máte na čo tešiť, ročníkom 2016 vinárstvo opäť potvrdilo vynikajúcu kvalitu svojich vín.

Rodinné vinárstvo Kasnyik vzniklo v rokoch 2004 a 2005. Na základe rastúcich skúseností v roku 2008 nastala u majiteľov podstatná zmena pohľadu na celkový chod vinárstva. Zvolili si cestu, ktorej stredobodom je príroda. Tomáš a Gabriel Kasnyikovci už viacero rokov produkujú krásne a poctivé vína. Mnohé z nich podľa nás predstavujú pomyselný most medzi naturálnosťou a bežnou klasikou. Dokážu priblížiť a pochopiť krásu prírodných vín aj ľuďom, ktorí sa len zoznamujú so skrytými zákutiami úžasného sveta naturálnych vín.




Novinky 2016
 
Veltlínske zelené sur lie 2016
Víno má plnú zeleno-zlatú farbu. Na prvý vnem zaujme elegantnou, smotanovou a nevtieravou vôňou s dominanciou bieleho ovocia a nuansami marhuľového kvetu. Podmanivá ovocnosť nie je ničím rušená. Bohatosť plynie zo zrenia vína na sedimente. V chuti je suché, elegantné, stredne plné s minerálnym podtónom. Pôsobivé sú kyselinky tvoria základ štruktúry a robia víno mimoriadne živím a šťavnatým. Dochuť je pomerne dlhá, jemne korenistá, čo je už tradíciou pre túto odrodu pri Kasnyíkovcoch. Seriózny, dobre štrukturovaný veltlín s vynikajúcou piteľnosťou!


 

Tramín červený 2016
Jasná bledo zlatá farba vína. Vôňa sa prezentuje klasikou Tramínu. Je plná muškátových tónov, ruží a zrelého žltého ovocia. Ovocné a herbálne tóny doplňujú dotyky korenia. Doslova evokuje prichádzajúcu sladkosť vína v ústach. Prekvapivo však typická chuť je osviežujúco suchá, no dostatočne guľatá, s peknou štruktúrou a šťavnatosťou. Bohatosť vína sa skrýva v jednoduchej elegancii, ktorá jasne demonštruje neuveriteľnú rozmanitosť terroiru Strekova. Typický korenistý finiš len umocňuje výnimočnosť tohto Tramínu.


 

Rizling rýnsky sur lie 2016
Elegantný a vyvážený rizling. Charakteristické je preň sviežosť s príznačnou dávkou elegancie. Čistá vôňa s dominanciou bieleho ovocia a dotykov citrusov. Ovocné tóny sú podfarbené jemnými nuansami minerálov. V chuti je stredne plné, šťavnaté s príjemnou kyselinkou na jazyku. Jemný krémový nádych dodalo zrenie vína na sedimente. Skvelý ryňák s vynikajúcou piteľnosťou.



 
Schiller Cuvée 2016
Už svojim názvom Siller víno evokuje, že sa nejedná o bežné rosé s ohromujúcou arómou a bujarou chuťou. Víno má číru, tehlovú farbu, pripomína šťavu z čerešňového kompótu. Vôňa je plná zrelého červeného ovocia s dominanciou jahôd a sliviek s dotykmi čierneho ovocia, minerálov a jemných korenistých nuansou. Na jazyku je bohaté, no pritom veľmi elegantné a harmonické. V krémovej chuti dominuje sviežosť, je plná ovocia. Siller je poctivé rosé, ktorého plnosť, no zároveň príjemná piteľnosť Vás stále vyzýva k ďalšiemu dúšku.



 
Nabobuliach Rizling rýnsky 2016
Pôsobivo elegantný a vyvážený rizling. V porovnaní so základom badateľne plnší, mohutnejší a bohatší. Charakteristické je preň sviežosť s príznačnou dávkou elegancie. Čistá vôňa s dominanciou bieleho ovocia a dotykov citrusov. Ovocné tóny sú podfarbené jemnými nuansami minerálov. V chuti je pomerne plné, šťavnaté s osviežujúcou kyselinkou na jazyku. Jemný krémový nádych dodalo zrenie vína na sedimente. Skvelý ryňák s nie tak bežnou vinifikáciou a vynikajúcou piteľnosťou.



 
Chardonnay Battonage 2016
Víno disponuje plnou zlatavou farbou. Opulentná a harmonická vôňa je plná prezretého ovocia, dotykov minerality s jemnými nuansami dubového sudu. Batonáž dodala vínu krémovosť až smotanovosť, ktorá je postupom času čoraz výraznejšia. V chuti je priezračne čisté, dobre štrukturované a pripravené na dlhý beh. Pôsobivá dochuť ostáva ešte veľmi dlho v ústach. Úžasné slovenské prevedenie bielej pýchy Burgundska!



 
Rizling vlašský Malý strapec 2016
Víno sa prezentuje jemným odtieňom zlatožltej farby. Lahodiaca expresívna vôňa zaujme už prvým nádychom. Ponúka citrusovo jablkov hruškové tóny s jemným dotykom kvetenstva. V chuti plné, šťavnaté, dobrá štruktúra, podporené ľúbivou kyselinkou. Chuť kopíruje aromatické vnemy, dominujú citrusy, zelené jablko a hruška. Bohatá harmonická chuť finišuje v parádnom závere. Malý strapec s istotou prevyšuje väčšinu slovenských vlašákov. Skvelé víno ktoré sa oplatí ochutnať!




 
FOUR DAYS Rizling rýnsky 2016
Jeden zo štyroch prevedení šestnástkových ryňákov od Kasnyikovcov. FOUR DAYS len jemne odkazuje na spôsob vinifikácie nakvášania spolu so šupkami. Triesloviny cítiť len v pozadí a umocňujú telo a štruktúru vína. Vo víne stále dominuje odrodovosť. Mimoriadne elegantný a vyvážený rizling. Bohatá vôňa s nadvládou bieleho ovocia a citrusov s lákavými dotykmi minerálov a triesla. V chuti šťavnaté, pomerne plné a bohaté s príjemnou kyselinkou na jazyku. Jemný krémový nádych dodalo zrenie vína na sedimente. Výborná klasika odetá v novom šate!



 
Zweigeltrebe 2016
Plnšia rubínovo červená farba s fialovým lemom na okraji pohára. Intenzívna svieža ovocná vôňa s dominanciou zrelých červených bobuľovín a višní. Stredne plné telo, výborná ovocnosť a šťavnatosť, zamatové taníny. Ľúbivý ovocný štýl Zweigeltu s dobrou dĺžkou a príjemnou piteľnosťou.


 

Frankovka modrá 2016
Tmavá rubínovo červená farba. Intenzívna, lahodná vôňa, kde tóny zrelého červeného ovocia a tmavých bobuľovín sú podfarbené štipkou korenia a minerálov. Svieže kyselinky tvoria základ viac vrstevnatej a pevnej štruktúry. Lahodná ovocná chuť, stopy zemitosti, fantastická piteľnosť. Dochuť je výrazná, jemne korenistá. Príkladný predstaviteľ strekovských Frankoviek!



 
Dunaj Góré 2016
Veľmi tmavá, až nepriehľadná farba vína. Vôňa je mimoriadne koncentrovaná, hustá, kombinuje lekvárové tóny zrelých čiernych bubuľovín a sliviek. Chuť vína je plná, mäsitá a šťavnatá, príjemne korenistá, s tónmi džemu z čiernych a červených bobuľovín s jemným podtónom čokolády. Sviežosť dávajú príjemné kyselinky, ktoré mierne odľahčujú mohutnosť a silu vína. 4 gramy zvyškového cukru zaobľujú stavbu a evokujú zamatovosť na jazyku. Lahodný dlhý dojazd.



 
A to by bolo zatiaľ všetko, stačí si už len vybrať!

Všetky príspevky