Osem podôb sherry

Dátum uverejnenia: 12.6.2017, 8:47:19

V stredu 21. júna Vás pozývame do našej kamennej predajni na poslednú pred prázdninovú ochutnávku. Predstavíme Vám vína, ktorých zrod sa datuje pred vyše 2.000 rokmi. Prenesieme sa do španielskeho Jerezu, domova sherry. Premiérovo Vám predstavíme vinárstvo Bodegas Gutiérrez Colosia, ktoré možno zaradiť medzi elitu tejto slávnej, veľmi často však nedocenenej vinárskej oblasti.

Vznik Bodegas Gutiérrez Colosía sa datuje rokom 1838. Vinárstvo je situované v tesnej blízkosti rieky Guadalete, neďaleko miesta kde sa vlieva do cádizkej zátoky, v mestečku El Puerto de Santa María. Blízkosť oceána má vplyv na mimoriadnu aktivitu flóru v s sudoch a typickú "slanosť" a "morský" charakter produkovaných vín. Bodega bola spravovaná viacerými producentmi až do dvadsiatych rokov dvadsiateho storočia, kedy podnik získala rodina Gutiérrez. Takmer do konca 20. storočia vinárstvo fungovalo ako almacenista a ich vína končili pod značkami iných veľkých producentov (Williams & Humbert, Osborne, Lustau, Gonzalez Byass). Koncom deväťdesiatych rokov minulého storočia bolo vinárstvo rozdelené medzi viacerých členov rodiny. Juan Carlos Gutiérrez presvedčil ostatných rodinných spoločníkov, aby začali fľašovať vína pod vlastným menom. Prvé vína pod značkou Bodegas Gutiérrez Colosía uzreli svetlo sveta v roku 1998. Vinárstvo je v súčasnosti je jedna z posledných rodinných “bodegas” v celom regióne Jerez.



Sherry sa vyrába v rôznych podobách už vyše 2.000 rokov. Je najpracnejším a najkomplexnejším vínom Španielska. Často krát je bohužiaľ jeho unikátnosť nedocenená. Podľa nás predstavuje jeden z absolútnych vrcholov v pomere ceny a kvality našej ponuky vín. Sherry vyniká svojou mnohostrannosťou. Jeho štýly siahajú od bledých jemných vín až po mimoriadne sladké, až lekvárové elixíry. Označenie sherry dnes môžu legálne používať jedine vína vyprodukované v Jereze.
Na jedinečnosti sherry sa podieľajú viaceré faktory. Prvým je miesto jej produkcie. Oblasť sherry tvorí trojuholník medzi mestami Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María. V "sherry trojuholníku" sa vyskytujú biele pôdy s vysokým obsahom kriedy, tzv. albarizas, ktoré dokážu uchovávať vodu pre korene viniča v horúcich letných mesiacoch. Pestuje sa nich hlavne odroda Palomino Fino, ktorá tvorí základ väčšiny sherry. Tmavšie pôdy (barros a arenas) sa využívajú pre sladké odrody Moscatel a Pedro Ximénez.

Veľmi dôležitá je špeciálna technika produkcie fortifikovaného vína. Výroba základného biele vína je prakticky rovnaká ako v iných vinárskych oblastiach. Po roku sa v každej bodege určuje k čomu je tiché víno vhodné a následne je fortifikované vínnym destilátom. Pri výške do 15% alkoholu vzniká na hladine vína flór, kvasinkový filter, ktorý čiastočne chráni vína pred oxidáciou. Flór mimo Jerezu býva väčšinou veľký problém, pri sherry je naopak žiadúci. Pri doliehovaní na 17.5% a viac sa všetok fór zabíja a vína sa ďalej vyvíjajú oxidatívnym spôsobom, rokmi postupne tmavnú a koncentrujú sa.
 
Na unikátnosť sherry má veľký vplyv aj špeciálne zrenie vín, systém solera. Je to veľmi zložitý systém miešania mladších a starších vín. Dôvodom je snaha zachovania rovnorodosti štýlu výslednej produkcie. V systéme solera (solera je aj názov spodnej rady sudov, kde sa nachádza výsledná zmes vín) na sebe ležia minimálne tri rady sudov. Zo spodnej solery sa odoberá víno na fľašovanie a úbytok vína sa dopĺňa mladšími vínami postupne od najvrchnejšej (vrchná criadera) až po spodnú radu solera. Do vrchnej rady sa každoročne dodáva nové vína, v ostatných úrovniach je to už výlučne miešanie viacerých ročníkov. Vína sa doplňujú veľmi jemným odpúšťaním až odkvapkávaním v podobe rosy, aby nebola narušená vrstva flóru. Je to pomalý a veľmi nákladný proces, no pri produkcii sherry sa považuje sa za rozhodujúci a určujúci výslednú kvalitu vín. V systéme solera zrejú vína niekoľko rokov. Minimálne sú to tri, ale sú vína, ktoré tu strávia pred fľašovaním aj desiatky rokov.



V rámci degustácie budete mať možnosť skúsiť nasledujúce vína:

Fino EN RAMA Colosía
Víno bolo bolo pôvodne určená pre Mugaritz, jednu z top reštaurácií sveta.
Fino Colosía

Manzanilla Colosía
 
Amontillado Colosía
 
Oloroso Colosía

Cream Colosía
 
Moscatel Colosía
 
Pedro Ximénez Colósia
 

Termín a čas degustácie: streda, 21. júna 2017 o 18,30 hod.
Poprosíme Vás potvrdiť účasť na tel. čísle 0905/489 905, prípadne mailom na ebac@ebac.sk
Miesto konania: Vinotéka Vino Dei Vini, Špitálska 51, Bratislava
Cena: 15.00 EUR / osoba.
Bližšie informácie na tel. čísle 0905/489 905 alebo na ebac@ebac.sk

Tešíme sa na Vašu návštevu!

Zoznam všetkých eventov