Oslávte s nami príchod mladých vín

Dátum uverejnenia: 8.11.2017, 18:23:58

Tretí novembrový štvrtok je každoročne spojený so zahájením predaja Beaujolais Primeur. Pozývame Vás vo štvrtok 16. novembra do nášho kamenného obchodu na tohtoročnú oslavu mladých vín, no nebude to však len o nich.

Mladé vína sa pili už od pradávna.
Pre vinárov bolo výhodné predať svoju produkciu čo najskôr, kvôli náchylnosti vín na rôzne choroby. Až do konca 2. svetovej vojny bol pre francúzskych vinárov významným dátumom 11. november – sviatok svätého Martina. V tento deň vyplácali mzdy najatým robotníkom a ponúkali svoje prvé vína. Ochutnávka sa nazývala la martinée a stáčanie tohto vína martinage. Tieto vína však často ostali len v pivnici a vychutnať si ich mohli vinári, najatí robotníci, či samotní majitelia vinohradov. Až moderné výrobné metódy umožnili priniesť tieto médiá aj na trh. V našich krajoch bola produkcia týchto vín potláčaná, v ostatnom svete, napríklad vo Francúzsku tomu bolo naopak. Po roku 1945 bolo stanovené, že apelačné vína najvyššej kategórie AOC môžu byť fľašované najskôr 15. decembra po zbere, čo nevyhovovalo vinárom z Beaujolais a požiadali úrady o výnimku. Mladé vína z odrody Gamay a apelácií Beaujolais a Beaujolais Village tak smeli predávať už v novembri. V roku 1954 uviedli francúzski vinári na trh prvé Beaujolais Primeur, ktoré si rýchlo získalo veľkú popularitu na domácom trhu. V roku 1972 bolo spresnené, že mladé víno môžu expedovať do veľkoobchodov a reštaurácií po 7. novembri a jeho predaj sa začne jednotne, v celom Francúzsku, 14. novembra. V roku 1985 sa termín začiatku predaja Beaujolais Primeur zmenil poslednýkrát, na tretí novembrový štvrtok.

Mladé víno z okolia Lyonu dnes pozná celý svet.
Beaujolais Primeur je pre niekoho výlučne synonymum marketingového úspechu, pre iných zase ľahké víno plné radosti a dobrej nálady. Nech je to už tak či onak, Beaujolais Primeur je s tretím novembrovým štvrtkom o pár dní opäť tu. A takmer 100 miliónov fliaš predaných ročne na celom svete svedčia o tom, že má úspech. Ľudia majú mladé Beaujolais proste radi.


Tohtoročné Primeur

Čarovný oxid uhličitý
Metóda výroby Beaujolais Primeur je špecifická. Nazýva sa maceration carbonique (kvasenie pod tlakom oxidu uhličitého) a zaručuje rýchlu produkciu vína s bohatou ovocnosťou, ktoré možno nafľašovať už niekoľko týždňov po zbere. Celé strapce odrody Gamay, z ktorých sa Beaujolais dorába, sa po zbere nasypú do uzavretých nádob z dreva, betónu alebo ocele. Tlakom vlastnej hmotnosti hrozna sa strapce na dne porušia a z bobúľ sa začína uvoľňovať šťava, ktorá zakrátko tvorí až tretinu objemu nádoby. Začína samovoľne prebiehať alkoholové kvasenie, nádoba sa plní vznikajúcim oxidom uhličitým, tlak sa zvyšuje a praskajú i ostatné bobule hrozna. V kvasiacom mušte sa zvyšuje obsah alkoholu, z hrozna sa uvoľňujú triesloviny a farbivá. Neprítomnosť kyslíka zaručuje zachovanie bohatých ovocných chutí i vôní. Po kvasení, ktoré zvyčajne trvá 4 dni, sa stáča vin de gute (samotok). Zvyšok hrozna v nádobe sa vylisuje a takto získané vin de presse sa pridá k samotoku. Po alkoholovom kvasení v atmosfére oxidu uhličitého nasleduje druhé, jablčno-mliečne, ktorým sa víno senzoricky zjemní, aby bolo v tretí novembrový štvrtok pripravené na konzumáciu.
 
Domaine du Vissoux
Pierre-Marie Chermette vyrastal na viniciach Saint Vérand, ktoré sa nachádzajú v juhozápadnej časti Beaujolais v oblasti Pierres Dorées. Vinárska tradícia jeho rodu siaha až do 16. storočia. Študoval enológiu na Dijonskej univerzite, kde promoval v roku 1980. Po ukončení štúdia sa vrátil domov a vložil celé svoje srdce do rodinného podniku. Spolu s manželkou Martine Chermette vedú vinárstvo od roku 1982. Vinárstvo vlastní 28 hektárov odrody Gamay a 1 hektár Chardonnay. Najväčším pokladom sú vinohrady vysadené na žulových pôdach v najprestížnejších polohách Cru de Beaujolais - Fleurie, Moulin a Vent a Brouilly. Vinárstvo pri výrobe svojich vín dôsledne zachováva tradície Beaujolais. Dôraz je kladený na zachovanie individuality každého vína s odkazom na špecifiká jednotlivých terroirov. Fermentácia prebieha vďaka kvasinkám z vinohradov a vína sú pred plnením len veľmi jemne filtrované, aby vynikol ich prirodzený výraz. Vinárstvo sa radí k absolútnej špičke celého regiónu Beaujolais. Mottom vinárstva je "Iný pohľad na Beaujolais". Ako prvý v histórii vyprodukovali Beaujolais Primeur bez pridania cukru a sprievodca La Revue du Vin de France – Najlepšie vína Francúzska ich ako jediný podnik z Beaujolais ohodnotil dvoma hviezdami. Ich produkciu opísal: "V tejto kvalite neexistuje prakticky žiadne zrovnanie, hĺbka a definícia radí vína z Domaine du Vissoux na absolútny vrchol pyramídy Beaujolais".
 
K trojici Primeur sme sa rozhodli pridať aj niečo vážnejšie, dve klasiky ročníka 2016 a štyri Crus Beaujolais. Brouilly, Fleurie a Moulin-à-Vent sú názvami obcí a nositeľmi kvality tejto apelácie. Ležia v najsevernejšej oblasti regiónu, na žulových a bridlicových pôdach. Ich územie bolo vyčlenené kvôli jedinečnému terroir – súhrnu nezameniteľných vlastností miestnej mikroklímy, pôdy i ľudského faktora, ktoré umožňujú zrod vín úžasných senzorických vlastností. So známejším Beaujolais Primeur ich tak spája len vzájomná geografická blízkosť a použitá odroda Gamay. V špičkovej senzorickej kvalite konkurujú susednému Burgundsku, avšak za neporovnateľne nižšiu cenu. Vína sa väčšinou dorábajú tradičným spôsobom, nie karbonickou maceráciou ako Primeur. V senzorike bohaté Crus oplývajú nuansami červeného a čierneho ovocia, často ozvláštnenými tónmi korenia a použitého bariku. Ich potenciál je ohromný. V archíve sa zlepšujú 10 až 15 rokov, v najlepších ročníkoch i dve dekády.


 

Zoznam vín zaradených do degustácie:
 
Beaujolais Primeur Les Griottes 2017
 
Beaujolais Primeur Rosé Les Griottes 2017
 
Beaujolais Primeur Cuvée Vieilles Vignes 2017
 
Beaujolais Rouge Les Griottes 2016
 
Beaujolais Origine Vielles Vignes 2016
 
Cru Brouilly Pierreux 2016
 
Cru Fleurie Poncié 2016
 
Cru Fleurie Les Garants 2016
 
Cru Moulin à Vent Les Trois Roches 2016


Záverom veľmi dôležitý oznam! Primeur je vínom osláv, hodovania, večierkov, priateľstva a dobrej nálady. A tak štvrtkový večer nebude len o samotných vínach. Bude pre Vás pripravená bohatá tabuľa mäsových špecialít a syrov. Neváhajte a pripojte sa k nám a spoločne oslávme túto milú vinársku tradíciu.
 
Termín a čas akcie: 16. novembra 2017 o 18.30 hod.
Poprosíme Vás potvrdiť účasť na tel. čísle 0905 489 905, prípadne mailom na ebac@ebac.sk.
Miesto konania: Vinotéka Vino Dei Vini, Špitálska 51, Bratislava
Cena: 18.00 EUR / osoba
Bližšie informácie: 0905/489 905 alebo ebac@ebac.sk

Zoznam všetkých eventov