Vianoce - Sherry

Pre nadchádzajúce predvianočné obdobie sme pre Vás pripravili niekoľko špeciálne vybratých kolekcií vín. Veríme, že budú nie len ideálnym vianočným darčekom pre Vašich najbližších, ale aj obohatením výnimočných okamihov najkrajších chvíľ roka.

V kolekcii Vianoce - Sherry sme Vám namiešali šesticu vynikajúcich sherry od špičkového producenta Bodegas Gutiérrez Colosía. Sherry sa vyrába v rôznych podobách už vyše 2000 rokov. Je najpracnejším a najkomplexnejším vínom Španielska. Často krát je bohužiaľ jeho unikátnosť nedocenená. Podľa nás predstavuje jeden z absolútnych vrcholov v pomere ceny a kvality našej ponuky vín. Sherry vyniká svojou mnohostrannosťou. Jeho štýly siahajú od bledých jemných vín až po mimoriadne sladké, až lekvárové elixíry. Označenie sherry dnes môžu legálne používať jedine vína vyprodukované v Jereze.

Na jedinečnosti sherry sa podieľajú viaceré faktory. Prvým je miesto jej produkcie. Oblasť sherry tvorí trojuholník medzi mestami Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María. V "sherry trojuholníku" sa vyskytujú biele pôdy s vysokým obsahom kriedy, tzv. albarizas, ktoré dokážu uchovávať vodu pre korene viniča v horúcich letných mesiacoch. Pestuje sa nich hlavne odroda Palomino Fino, ktorá tvorí základ väčšiny sherry. Tmavšie pôdy (barros a arenas) sa využívajú pre sladké odrody Moscatel a Pedro Ximénez.

Veľmi dôležitá je špeciálna technika produkcie fortifikovaného vína. Výroba základného biele vína je prakticky rovnaká ako v iných vinárskych oblastiach. Po roku sa v každej bodege určuje k čomu je tiché víno vhodné a následne je fortifikované vínnym destilátom. Pri výške do 15% alkoholu vzniká na hladine vína flór, kvasinkový filter, ktorý čiastočne chráni vína pred oxidáciou. Flór mimo Jerezu býva väčšinou veľký problém, pri sherry je naopak žiadúci. Pri doliehovaní na 17.5% a viac sa všetok fór zabíja a vína sa ďalej vyvíjajú oxidatívnym spôsobom, rokmi postupne tmavnú a koncentrujú sa.
 
Na unikátnosť sherry má veľký vplyv aj špeciálne zrenie vín, systém solera. Je to veľmi zložitý systém miešania mladších a starších vín. Dôvodom je snaha zachovania rovnorodosti štýlu výslednej produkcie. V systéme solera (solera je aj názov spodnej rady sudov, kde sa nachádza výsledná zmes vín) na sebe ležia minimálne tri rady sudov. Zo spodnej solery sa odoberá víno na fľašovanie a úbytok vína sa dopĺňa mladšími vínami postupne od najvrchnejšej (vrchná criadera) až po spodnú radu solera. Do vrchnej rady sa každoročne dodáva nové vína, v ostatných úrovniach je to už výlučne miešanie viacerých ročníkov. Vína sa doplňujú veľmi jemným odpúšťaním až odkvapkávaním v podobe rosy, aby nebola narušená vrstva flóru. Je to pomalý a veľmi nákladný proces, no pri produkcii sherry sa považuje sa za rozhodujúci a určujúci výslednú kvalitu vín. V systéme solera zrejú vína niekoľko rokov. Minimálne sú to tri, ale sú vína, ktoré tu strávia pred fľašovaním aj desiatky rokov.