99 - 99 - 96

Dátum uverejnenia: 6.8.2018, 9:48:26
Autor: Boris Košút

Tri vína Château La Négly ročníka 2015 s hviezdnymi hodnoteniami odborných periodík.

Trojicu prémiových vín ročníka 2015 zo Château La Négly odborné periodikum Wine Advocate ohodnotilo takmer maximom možných bodov, dvom vínam chýbal len jediný bod do magickej stovky, jediný bod k nesmrteľnosti.
 
Vinárstvo Château La Négly z francúzskeho Languedocu hospodári na 50 hektároch, ktoré sú situované v okolí dediny Fleury, 20 km od mesta Narbonne, v srdci AOC oblasti La Clape. Vinárstvo produkuje extrémne bohaté a opulentné vína, ktoré sú však charakteristické mimoriadnou sviežosťou a eleganciou. Vo vinárstve kladú dôraz na ekologické prístupy a maximálnu kvalitu celej produkcie. Vína zo Château de la Negly dnes predstavujú jedno z najlepších vyjadrení potenciálu a možností Languedocu, zmyselné vína s jedinečným mediteránskym šarmom.




L´Ancely 2015 / Robert Parker 96 bodov

 
Pôvodom španielske Mourvedre sa dokonale prispôsobilo pôdam a geografickému umiestneniu vo viniciach vinárstva. Hrozno bolo zberané z vinohradov ležiacich na skalnatom, piesočnato vápencovom podloží. Po ručnom zbere hrozna do malých dební nasledovalo dvojité triedenie, priamo vo vinici a následne v pivnici pred spracovaním. Macerácia v drevených kónických kadiach trvala 60 dní. Víno zrelo 20 mesiacov v 600 litrových dubových sudoch. Odroda Mourvedre býva väčšinou používaná ako súčasť zmesi, no v la Négly  sa rozhodli vytvoriť víno s dominanciou práve tejto odrody. A to je to, čo robí toto víno tak výnimočným.
 
Charakteristika: tmavá rubínovo červená farba. Intenzívna vôňa sa nesie v tónoch zrelých višní a čiernych bobuľovín, sladkého drievka, kávy a dotykov korenín. Mohutná chuť je hustá, bohatá a plná hodvábnych tanínov. Je pretkaná zrelým ovocím a závanmi pražených kávových bôbov. Mohutná koncentrácia finišuje v dlhom lahodnom závere.
 

La Porte Du Ciel 2015 / Robert Parker 99 bodov

 
La Porte Du Ciel - Nebeská brána je ďaľším klenotom vinárstva. Víno je produkované z vinohradov ležiacich pri vstupe na pozemky vinárstva. Korene viniča rastú na kamenistých, piesčito ílovitých vápencových pôdach. Úroda je väčšinou pod úrovňou 15 hektolitrov na hektár a v najlepších rokoch býva k dispozícii maximálne 3.500 fliaš tohto vína. Víno zreje 24 mesiacov výlučne v nových francúzskych dubových sudoch. La Porte du Ciel je možné považovať za ovocný nektár vinárstva.
 
Charakteristika: jeden z najlepších Syrahov južného Francúzska ročníka 2015. Plná tmavá purpurovo červená farba vína. Vôňa kombinuje tóny čiernych bobuľovín, cassisu, sladkého drievka a čokolády s nádychom fialiek, tabaku a minerálov. Chuť je bohatá a plná, no s hodvábnym pocitom v ústach. Elegancia dominuje nad mohutnosťou vína. Má podmanivú textúru a príkladnú koncentráciu. Mimoriadne záver je podporený  lahodnými zamatovými trieslovinami. Mimoriadne víno!
 

Clos Des Truffiers 2015 / Robert Parker 99 bodov

 
Le Clos Des Truffiers je skutočným skvostom Languedocu. Necelé dva hektáre vinohradu na okraji dediny Saint Pargoire boli vysadené v roku 1967. Podložie vinice tvorí vápenec, íl a kamenistá pôda. V súčasnosti je to jedna z najstarších viníc Syrahu v celom Languedocu. Hrozno sa zberá zvyčajne koncom októbra pri ideálnej fenolovej zrelosti. Je úplne odstopkované a podstupuje viac úrovňové triedenie. Výsledkom sú úrody pohybujúce sa na úrovni 8 až 10 hektolitrov na jeden hektár. Víno zreje 26 mesiacov výlučne v nových francúzskych dubových sudoch.

Le Clos Des Truffiers je jedinečné víno. Ponúka obrovskú hĺbku a bohatosť, no nikdy nepôsobí ťažkopádnym dojmom. Ročník 2001 vôbec ako prvé víno v histórii Languedocu ohodnotilo odborné periodiku Wine Advocate absolutóriom 100 bodov.
 
Charakteristika: ročník 2015 svojím prejavom pripomína legendárny ročník 2001. Intenzívna, tmavo rubínovo červená farba. Vo vôni sa prelínajú tóny čiernych ríbezlí, černíc, sladkého drievka a grafitu s jemnými dotykmi vanilkových bôbov. Víno je svieže s mimoriadnou hĺbkou. Je zmyselné a len postupne odkrýva svoje nádherné vrstvy. Má neuveriteľnú, priam až rozprávkovú dĺžku. Jeden z vrcholov ročníka 2015 južného Francúzska. V pivnici Vám víno vydrží minimálne ďalších 20 rokov. Postupne sa bude zjemňovať a získavať na elegancii.

Všetky príspevky