Brunello di Montalcino

Dátum uverejnenia: 15.5.2020, 13:43:38
Autor: Vino Dei Vini

Pravdepodobne najlepší výber Brunella z ikonického ročníka 2015 na Slovensku.

Brunello je najväčším červeným DOCG vínom talianskeho Toskánska. Dorába sa z klonu Sangiovese nazývaného Sangiovese Grosso v oblasti rozprestierajúcej sa 40 kilometrov južne od Sieny, v okolí malebného mestečka Montalcino. Apelácia má veľkosť kruhu, ktorého priemer je 16 kilometrov. Brunello je jediným veľkým vínom Toskánska, ktoré musí byť produkované výlučne z čistého Sangiovese. Prvé miestne červené vína na báze Sangiovese boli v Montalcine dorobené už v 18. storočí pod názvom Vermiglio. Brunello v dnešnej podobe však existuje až od konca 19. storočia. Clemente Santi začal vo vinohradoch majetku Il Grepo prvé pokusy o izoláciu a rozmnožovanie najlepších sadeníc Sangiovese s menšími bobuľami a hrubšou šupkou. Jeho vnuk Ferruccio po niekoľkých desaťročiach selekciu dokončil a najlepším klonom Sangiovese vysadil všetky tunajšie vinohrady. Vznik prvého Brunella sa datuje rokom 1888.
 
Súčasné výsadby Brunella sa rozprestierajú na svahovitom teréne s pestrým pôdnym zložením, v nadmorskej výške takmer 600 metrov. Najnižšie časti svahov sú aluviálne, so zvyšujúcou sa polohou pribúdajú fosílie a kamenistá pôda s vápencovým základom. Typicky mierny a suchý charakter tunajšieho podnebia s množstvom teplých dní zaručuje ideálne podmienky pre dozrievanie hrozna. Stredná nadmorská výška, v ktorej sú vinohrady lokalizované a ochranný vplyv okolitých hôr pred dažďom a mrazom ďalej dotvárajú ideálne podmienky miestneho terroir. Vyššia lokalizácia vinohradov v porovnaní s ostatným Toskánskom zaručuje značné rozdiely medzi dennými a nočnými teplotami, čo ďalej zvyšuje kvalitu pestovaného hrozna.


 
Brunello ako bezprecedentný prototyp Sangiovese je vo svojej kráse a komplexnosti neprekonateľné. V jeho intenzívnej aróme sa prelínajú tóny korenia, kože, dreva, tabaku, ovocia a vanilky, ktoré splývajú do harmonického akordu. Chuť Brunella je robustná, trieslovinová, dymovo-korenisto-ovocná. Víno si vyžaduje niekoľkoročné vyzrievanie, aby naplno vynikol jeho brilantný senzorický charakter. Na trh sa dostáva až 5 rokov po zbere (6 rokov v prípade riservy). Nie je to však len špičkové Brunello z rovnomennej apelácie najvyššej kategórie D.O.C.G., ktoré sa v oblasti pod týmto označením dorába od roku 1980. Mladším a ľahším variantom Brunella je Rosso di Montalcino klasifikované o 3 roky neskôr v kategórii D.O.C.
 
Popularita Montalcina a dopyt po jeho vínach v posledných desiatkoch rokov mal enormný nárast. V roku 1968 sa vyprodukovalo v Montalcine celkovo 13.000 fliaš Brunella. Dnes po niečo viac než 50-tych rokoch je to viac než 9 miliónov. Z opustených a zanedbaných vinohradov sa postupne stali rodinné poklady. Koncom 60-tych rokov bolo v Montalcine vysadených 115 hektárov vinohradov a jeden hektár bol cenený na približne 930 EUR. Dnes vinohrady zaberajú 2.100 hektárov s priemernou cenou 500.000 EUR za hektár. Najlepšie plochy sú ešte výrazne drahšie a ich hodnota sa pohybuje v miliónoch EUR. Aj týchto pár čísel dokonale ilustruje masívnu progresiu Montalcina a jeho Brunella.
 
Vinári i svetové odborné periodiká ročník 2015 v Montalcine prirovnávajú k famóznemu zberu 2010. Obe vydania 2010 a 2015 mali horúce letá, ale čo je dôležitejšie, mali i dostatok dažďa a vinohrady tak mohli rovnomerne dozrievať až do obdobia zberu. Výrazné denné kolísanie teplôt medzi nocou a dňom pomohlo udržiavať vysokú úroveň acidity a dodalo vínam sviežosť a šťavnatosť. Hrozno sa zberalo v perfektom zdravotnom stave v čase dokonalej zrelosti. Produkované vína sú neuveriteľne živé a elegantné s úžasnou rovnováhou a zmyselnosťou. Už teraz sa o edícii 2015 hovorí ako o "rozprávkovom ročníku".

Brunello di Montalcino v ponuke Vino Dei Vini:

CANALICCHIO DI SOPRA
Vinárstvo Canalicchio di Sopra sa nachádza v toskánskom Montalcine a už tri generácie produkuje jedny z najlepších a najvzácnejších Brunell. Ich vína sú stelesnením vyváženia sily a elegancie odrody Sangiovese. Severná časť Montalcina, kde je vinárstvo situované má oproti juhu chladnejšie podnebie a vyššiu nadmorskú výšku. Chladnejšie vetry a limitované stredomorské vplyvy dodávajú vínam ideálnu zrelosť a štruktúru, ktorú v iných častiach Montalcina zvyčajne nenachádzame. Brunellá tejto spoločnosti sú kontinuálne glorifikované pre svoje bohatstvo, plné telo, jemnosť a rovnováhu.


 
Brunello di Montalcino DOCG 2015, v ponuke i verzia Magnum 1.50 litra
James Suckling 97 bodov, Decanter 96 bodov, Robert Parker 95 bodov
 
Brunello di Montalcino DOCG La Casaccia 2015
James Suckling 100 bodov, Robert Parker 98 bodov, Decanter 97 bodov
 
Brunello di Montalcino DOCG 2013, v ponuke i verzia Magnum 1.50 litra
Wine Spectator 97 bodov, Robert Parker 96 bodov
 
Brunello di Montalcino DOCG 2012, v ponuke i verzia Magnum 1.50 litra
Wine Spectator 95 bodov, James Suckling 95 bodov, Robert Parker 94 bodov
 
Brunello di Montalcino DOCG Riserva 2012
Wine Spectator 96 bodov, Robert Parker 95 bodov, Decanter 95 bodov
 

CIACCI PICCOLOMINI D´ARAGONA
Ciacci Piccolomini je jedným z najcenenejších a najvyhľadávanejších producentov vína nielen v Montalcine ale i celom Toskánsku či Taliansku. Táto prastará usadlosť má niečo cez 50 hektárov prvotriednych pozemkov vo vysoko cenenej zóne Castelnuovo dell’Abate, vrátane legendárnej vinice Pianrosso (v preklade “červené pole“, čo poukazuje na pôdu bohatú na železo). Vinárstvo je členom hnutia s názvom "Lotta Integrata"“, ktoré podporuje znižovanie používania chemických látok. Už niekoľko rokov sú vo vinárstve dodržiavané pravidlá ekologického poľnohospodárstva a od ročníka 2020 budú vína i organicky certifikované. Používajú sa len produkty na báze síry a medi s dôrazom na čo najmenšie nutné množstvo. Hnojivá sú výhradne organické, pôda medzi riadkami viniča je obrábaná bez používania herbicídov. Vo finálnych vínach je snaha o čo najnižšie množstvá síry.


 
Brunello di Montalcino DOCG 2014
Wine Enthusiast 95 bodov - najlepšie hodnotené víno ročníka 2014, James Suckling 92 bodov, Robert Parker 92+ bodov
 
Brunello di Montalcino DOCG 2015 v ponuke i verzia 0.375 litra
James Suckling 98 bodov
 
Brunello di Montalcino DOCG Pianrosso 2015, v ponuke i verzia Magnum 1.50 litra
James Suckling 100 bodov
 

GIODO
V roku 2000 sa Carlovi Ferrinimu podarilo získať výborne situovanú pôdu a to tesne pred tým, ako pozemky v toskánskom Montalcine začali nadobúdať astronomické hodnoty. V južnej časti Montalcina dnes Carlo vlastní 2,5-hektárový vinohrad klasifikovaný ako Brunello a 3-hektárový vinohrad IGT Toscana. Svoje nové vinárstvo pomenoval Giodo. V názve sa ukrývajú mená rodičov – matka Giovanna a otec Donatello. Keď prišlo na výsadbu jeho vlastných vinohradov, so svojimi skúsenosťami si vybral najlepšie klony Sangiovese s ktorými sa kedy stretol. Prvé úrody predával a čakal až do roku 2009, kedy vyprodukoval svoje prvé Giodo Brunello di Montalcino. Súčasná ročná produkcia Brunella di Montalcino je maximálne 10.000 fliaš, ale napríklad v komplikovanom ročníku 2014 ich bolo vyrobených len 2 500. Popri Brunelle vinárstvo dnes produkuje ešte dve ďalšie vína, Giodo Rosso Toscana IGT a Alberelli di Giodo Sicilia DOC. Vo všetkých svojich vínach hľadá vždy predovšetkým eleganciu. Ako vravieva: "Nepáči sa mi extrakcia, páči sa mi elegancia, elegancia a ešte raz elegancia." Vo vinohradoch hospodári ekologicky, využíva relatívne krátke macerácie, vinifikácia výlučne vlastnými kvasinkami. V súčasnosti s Carlom spolupracuje dcéra Bianca, bývalá hráčka vodného póla, ktorá vyštudovala ekonomiku a poľnohospodárstvo. Verí, že budované vinárstvo bude jej budúcnosťou. Giodo so svojou obmedzenou produkciou je dnes tajným šperkom medzi vínami toskánskeho Montalcina.



Giodo Rosso Toscana IGT 2018
James Suckling 96 bodov
 
Giodo Brunello di Montalcino DOCG 2015, v ponuke i verzia Magnum 1.50 litra
James Suckling 100 bodov, Robert Parker 97+ bodov


"The 2015 vintage is a historical year for Brunello di Montalcino that nobody should miss. The wines show impressive precision of vivid fruit, fine tannins and freshness in acidity despite their ripeness and richness which makes them some of the most exciting in years." James Suckling

Všetky príspevky