Červené sa v lete pije aj chladené!

Dátum uverejnenia: 9.6.2019, 13:31:44
Autor: Vino Dei Vini

Leto a s ním spojené párty, BBQ či oslavy nemusia byť vždy len o bielych a ružových vínach. Výbornou alternatívou sú aj červené, ktoré však podávame chladnejšie než je všeobecnosti zaužívané. Ideálne sú ľahšie štýly s primárnou ovocnosťou, nižším alkoholom, dobrou aciditou, minimálnym vplyvom dreva a čo najnižšími tanínmi. Chladnejšia teplota v správne zvolenom červenom zvýrazňuje jeho šťavnatosť, sviežosť a ovocnosť.

Niekomu môže myšlienka chladiť  červené pripadať šialene, ale verte že v letných mesiacoch sú chladené červené vína fantastické. Leto je plné grilovačiek a väčšina pochúťok z grilu si oveľa viac rozumie s červeným než s bielym vínom. A tak popri tom, že víno bude skvelým sprievodcom Vašich kulinárskych špecialít, chladením sa červené stane aj výborným letným osviežením.


 
 Ideálna teplota podávania pri chladených červených vínach je od 13 do 16°C. Ísť pod 13 stupňov Vám neodporúčame, vôňa aj chuť sa vo víne výrazne stlmia, zvýraznia sa taníny a víno stratí svoj pôvab, proste ho zabije. Úplne postačuje, ak víno dáte do klasickej chladničky na zhruba pol hodinu pred otvorením. Dĺžka je samozrejme závislá od druhu a charakteru vína. Stačí si zapamätať jedno pravidlo, čím je víno ľahšie a ovocnejšie, tým voľte nižšiu teplotu.
 
Pár tipov na vychladenia červeného vína:
1/ Ideál je vína vložiť do chladiacej nádoby naplnenej kockami ľadu s vodou. Malo by stačiť zhruba 10 až 15 minút. Výhodou tohto spôsobu je možnosť častej kontroly teploty ochutnaním a presné stanovanie Vašej ideálnej teploty.
2/ Pokiaľ volíte chladničku, vložte vína do nej na približne pol hodinu. No nesmiete na ne zabudnúť! Radšej si nastavte na telefóne budík. Pri dlhšom čase sa podchladia a výsledok bude o ničom.
3/ Tretia a najdrastickejšia cesta je dať vína do mrazničky. Je to extrém a volíme ju jedine ak nás súri čas. Malo by stačiť do 10 minút.

Medzi ideály červených vín vhodných na chladenie sa radia kvalitné Beaujolais, Pinot Noir, Kadarka, Dolcetto, Frankovka či kupáže modrých a bielych odrôd. Samozrejme sú vhodné aj mnohé iné variácie, všetko závisí od daného terroiru s spôsobu vinifikácie.

Odporúčané červené vína na chladenie z našej ponuky:

Beaujolais Cuvée Coeur de Vendanges
Domaines Chermette / Francúzsko - Beaujolais
100% Gamay. Víno pochádza z hektáru viac než 100. ročných vinohradov na žulovom podklade v Saint Vérand a z druhého hektáru opäť 100. ročných vinohradov vysadených vo Vaux en Beaujolais. Pomerne vzácne a netypické cuvée pre Beaujolais. Výber vína zo storočných vinohradov zrelo do apríla v dubových sudoch. Limitované víno bolo donedávna známe iba malému okruhu spotrebiteľov.



 Crus Fleurie Les Garants
Domaines Chermette / Francúzsko - Beaujolais
100% Gamay. Oblasť Les Garants je jedným z najvýznamnejších terroirov Crus Fleurie, vína sa často označujú aj ako "Queen of Beaujolais". Apelácia Fleurie poskytuje snáď najdostupnejšie vína kategórie Crus Beaujolais.

 

Kadarka
Oszkar Maurer / Srbsko
100% Kadarka. Kadarka je Oszkarovou múzou. Pokiaľ hľadáte vo víne jemnosť a eleganciu, Kadarka je tým pravým tipom pre Vás!


 

Kadarka 1880
Oszkar Maurer / Srbsko
100% Kadarka.  Kadarka, často označovaná aj ako maďarský Pinot Noir je jednou z najstarších muštových odrôd, ktoré sa pestujú v Panónskej panve. Kadarka 1880 je produkovaná z najstaršieho známeho vinohradu Kadarky na svete, ktorého číslo 1880 v názve symbolizuje dátum jeho výsadby.


 
SPOLU
NABOSO / Slovensko
40% Müller Thurgau, 30% Frankovka modrá, 20% Rizling vlašský, 10% Veltlínske zelené. Biele, ružové, červené? SPOLU je zmesou bielych a modrej odrody z ktorých dominujú Müller Thurgau a Frankovka modrá. Je návratom k tradíciám, pred mnohými rokmi bol tento druh vína častým produktom v mnohých domáckych pivniciach. Jedná sa o spoločnú fermentáciu modrých a bielych odrôd, ktoré niekoľko dní spoločne macerujú pred tým, ako sú stočené do sudov na ďalšie vyzrievanie.


 
Clos Lojen
Bodegas Ponce / Španielsko - Manchuela
100% Bobal. Prvé stretnutie s ročníkom 2018 bolo nečakané! WAU, veď to vonia a chutí ako kvalitné Beaujoalis z Fleurie či Morgonu. No nie je to Gamay, i keď by sme sa stavili že v slepej ochutnávke by väčšina vsadila na túto odrodu. Je to španielsky Bobal v plnej svojej kráse a za fantastické peniaze!


 
Dolcetto d´Alba DOC
Azienda Agricola E. Pira & Figli Chiara Boschis / Taliansko - Piemont
100% Dolcetto. Výborné Dolcetto od špičkového producenta na každý deň s umiernenou výškou alkoholu a opojnou piteľnosťou.


 
St. Magdalener
Cantina Terlan / Taliansko - Alto Adige
85% Schiava,15% Lagrein. V minulosti tradičné cuvée St. Magdalener (Santa Maddalena), zmes odrôd Shiava a Lagrein zohrávalo dôležitú úlohu vo vínach Alto Adige a bolo zároveň jedným z najznámejších talianskych červených vín vôbec. Dnes opäť je popularita stúpa a je objavované znalcami vín z celého sveta.


 
Captain Amerika - Bastard
Pivnica Brhlovce / Slovensko
Pôsobivá nostalgia prvých pohárov vina z demižónov našich dedov. Víno v sebe spája červené i biele staré aromatické odrody. Hrozno bolo zberané z dvoch veľmi starých 60. a 70. ročných rodinných vinohradov.


 
Fred # 3
Strekov 1075 / Slovensko
1/3 Dunaj ročník 2017, 1/3 Alibernet ročník 2017, 1/3 Modrý Portugal 2018. Tretia edícia neročníkového červeného základu zo Strekova 1075. K Alibernetu a Dunaja sa v aktuálnom vydaní pripojil Modrý Portugal, ktorý nového Freda mierne odľahčil a pridal do vienka koše červeného ovocia.


 
Bajondillo
Bodegas Jiménez - Landi / Španielsko - Mentrida
85% Grenache, 15% Cabernet Sauvignon. Lahodne ovocné, extrémne šťavnaté a skvele piteľné víno. Je veľmi málo vín v danej cene, ktoré Vám dokáže priniesť toľko radosti ako nové vydanie Bajondilla. Podľa nás najlepšie prevedenia tohto vína, ktoré sme mali možnosť skúsiť!


 
Tío uco
Alvar De Dios Hernandez / Španielsko - Toro
Vo víne dominuje Tinta de Toro (Tempranillo) s prídavkom malého podielu Garnachy. Tío uco je vzrušujúce víno plné života a radosti.


 
Bourgogne rouge
Domaine Bachelet - Monnot / Francúzsko - Burgundsko
100% Pinot Noir. Základné červené z produkcie bratov Bacheletovcov s plným košom ovocia a výbornou piteľnosťou!


 
Maranges 1er Cru Clos de la Boutière
Domaine Bachelet - Monnot / Francúzsko - Burgundsko
100% Pinot Noir. Vynikajúce burgundské Premier Cru plné energie a intenzity za rozumné peniaze.


 
Frankovka modrá
Bott Frigyes / Slovensko
100% Frankovka modrá. Ukážkové prevedenie slovenskej Frankovky, ktoré sa bez ostychu môže rovnať s prémiovými prevedeniami Frankovky z Burgenlandu.

 
Pinot Noir
Bott Frigyes / Slovensko
100% Pinot Noir. Lahodné, vzrušujúce a veľmi jemné zamatové víno.


 
Classici Pinot Noir
Cantina Terlan / Taliansko - Alto Adige
100% Pinot Noir. Veľmi elegantný Pinot Noir s typickou pinotovskou finesou.


 
DePaula
Bodegas Ponce / Španielsko - Manchuela
100% Monastrell. Vynikajúci Monastrell, s istotou jeden z najlepších ktorý bol v Bodegas Ponce vyprodukovaný! Víno je  guľaté, pomerne bohaté, no stále ľahko pitelné. Spája v sebe elegantnosť s harmóniou.


 
TECTON
Pivnica Čajkov / Slovensko
Frankovka modrá, Alibernet, Devín. Víno nesie rukopis horúceho ročníka 2015. Tvrdý, niekedy až neohybný Alibernet tvoriaci základnú kostru vína je v tomto prípade obmäkčený zvyšnými odrodami. Podpisuje sa na parádnej farebnosti, kde ani nebadať 15% podiel bielej odrody.


 
POÉZIA
Marvla Tindo / Slovensko
Vo víne dominujú Svätovavrinecké a Frankovka, časť Pinotu Noir dodáva zamatovosť a kúsok rafinovanosti a zvyšný Alibernet obohacuje telo a farbu.


 
La Vieille Ferme Rouge
La Vieille Ferme / Francúzsko - Rhôna
Grenache, Syrah, Carignan, Cinsault. Vydarené vtipne vidiecky adjustované víno s označením La Vieille Ferme má na to, aby sa z neho stala ozdoba každej párty!


 
Réserve Côtes du Rhône Rouge
Famille Perrin / Francúzsko - Rhôna
Grenache, Syrah, Mourvèdre. "Côtes du Rhône par Excellence". Skvelý spoločník k jednoduchým pokrmom, ako napríklad ku grilovanej hydine či jahňacine.


 
Syrah
Domaine & Maison Les Alexandrins / Francúzsko - Rhôna
95% Syrah, 5% Viognier. Syrah by po správnosti tu nemal byť, no prevedenia tejto odrody z chladnej severnej Rhôny sú úplne iná káva!


 
De-Là
Gilles Troullier / Francúzsko - Roussillon
100% Syrah. Syrah, more, slnko a lunárne cykly. Svieže, výborne piteľné víno s koncentráciou zrelého ovocia a kvetov.


 
Quite
Veronica Ortega / Španielsko - Bierzo
100% Mencia. Svieža, radostná, doslova hravá Mencia. Ideálny spoločník k letným grilovačkám. S prehľadom zvládne biele i červené mäso, nezahanbí sa ani pri ťažších rybách.

Všetky príspevky