Jedno vinárstvo, jedna odroda a jej štyri variácie svetovej extratriedy

Dátum uverejnenia: 2.9.2018, 18:25:04
Autor: Vino Dei Vini

Autentickosť, prírodné poľnohospodárske metódy a nezameniteľná identita sú vlastnosti produkcie vinárstva Cantina Terlano, jedného z najstarších a najdôležitejších producentov apelácie Alto Adige zo severu Talianska. Jednou z ich najúspešnejších odrodovým variácií je tradične Pinot Bianco, ktorého prevedenia sú unikátne, s niečím podobným sa nestretnete nikde inde vo svete.

Pinot Bianco (Rulandské biele) radíme do skupiny burgundských odrôd. Vzniklo pravdepodobne ako púčiková mutácia z Rulandského šedého. Toto je poznateľné na ojedinelých kroch viniča, kde sa môže vyvíjať sivé aj biele hrozno. V Alsasku sa pestovalo už v 14. storočí. V burgundských viniciach sa preukázateľne nachádzalo v 16. – 17. storočí. Odtiaľ sa pravdepodobne rozšírilo do celej Európy, vrátane severu Talianska, kde sa vyskytuje od polovice 18. storočia.


Scenéria vinohradov v Alto Adige

Na Slovensku je najpopulárnejším a zároveň i najpredávanejším bielym vínom Talianska bezpochyby Pinot Grigio. S touto odrodou sa stretávame prakticky vo všetkých apeláciách Apeninského polostrova. Najkvalitnejšie prevedenia Pinotu Grigio pochádzajú zo severu Talianska. Bohužiaľ, u nás väčšina ponúkaných vín pochádza z produkcie vinárstiev situovaných na rovinách, kde sa dosahujú obrovské výnosy a dorábané vína sú tenké, vodnaté bez akejkoľvek identity a charakteru. Jediným rukolapným odkazom na odrodu je nápis na etikete. Taliansky Pinot Bianco je u nás v podvedomí zákazníkov bohužiaľ trochu zastrčený v tieni svojho známejšieho súrodenca. A pritom kvalitatívna linka Pinotu Bianco je v porovnaní s Grigiom zvyčajne znateľne vyššia. Pri serióznom producentovi si môžete byť istý slušným a nie zriedkavo dokonca výborným vínom. Pinot Bianco má vo všeobecnosti jemnejšiu farbu, je delikátnejšie vo vôni i chuti. Rovnako ako Pinot Grigio disponuje príjemnou aciditou a šťavnantosťou, no má niečo na vrch. Je to pôsobivá krémová textúra, ktorú v Pinote Grigio takmer nikdy nenájdete. Markantný rozdiel medzi odrodami je aj v ich potenciály vyzrievania. Pinot Grigio sa väčšinou skonzumuje do dvoch rokov od zberu, Pinot Bianco má oveľa väčšiu silu a najlepšie kúsky sa vyvíjajú do krásy desiatky rokov.
 
Jedným z najlepších a najúspešnejších producentov Pinotu Bianco zo severu Talianska je bezpochyby Cantina Terlan. Popri klasických prevedeniach je vinárstvo preslávené i jedinečnými variáciami tejto odrody. Špecialitou sú edície Rarity (vrátane Pinotu Bianco), samostatné vydania vín starších ročníkov, ktoré zrejú minimálne 10 rokov na sedimente v oceľových nádržiach. Väčšina vinárov uvádza do predaja biele vína do roka po zbere, pri kvalitnejších kúskoch sú to 2 až 3 roky. Fľašovať však biele víno po viac než 10 rokoch je unikátne! Je to niekoľko násobne dlhšia doba, než pri najlepších bielych z Burgundska. V Cantine Terlan je to však tradícia, v poslednom desaťročí vinárstvo vydalo dvadsiatku podobných unikátnych vín. V špeciálnej pivnici vinárstva aj v súčasnosti zreje 15 ročníkov z posledných tridsiatych zberov, žiadny iný producent na svete nedisponuje podobnou zbierkou dlhodobo zrejúcich bielych vín. Cantina Terlan má ideálny terroir pre veľké biele vína a práve vydania Rarity sú toho najhmatateľnejším dôkazom.


Špeciálna pivnica s dlhodobo zrejúcimi bielymi vínami v Cantine Terlan
 
4 variácie Pinotu Bianco z Cantiny Terlan:
 
Classici Pinot Bianco 2017
Ručný zber a selekcia hrozna. Celý strapec sa jemne lisuje a vinifikuje prirodzenou sedimentáciou pri pomalej fermentácii v nerezových tankoch. Víno zreje na sedimente po dobu 5 až 7 mesiacov. Pinot Bianco bola vždy jednou z najdôležitejších odrôd vinárstva, charakterom dokáže skvele prezentovať jedinečný terroir konkrétnych vinohradov.

Senzorické hodnotenie: číra svetložltá s mierne zelenkastým odleskom. Vo vôni dominujú tóny bielej broskyne, tropického ovocia a bielych kvetov s lupeňov ruže, harmančeka a citrónovej trávy. V chuti je víno bohaté, svieže a príjemne vyvážené. V ústach grá prim biele ovocie, kvety a fantastická slaná mineralitou. Víno doslova šteklí jazyk a má pretrvávajúcu dochuť. Skvelý Ruland biely s vynikajúcim pomerom ceny a kvality!
Víno sa bude vyvíjať a uchová si svoju krásu minimálne do roku 2023.
Ocenenia: Decanter 92 bodov, James Suckling 91 bodov. Robert Parker 90 bodov.
 
Selection Vorberg Pinot Bianco 2015
Pás svahu medzi Rio San Pietro a Rio di Meltina je známy od nepamäti ako Vorberg. Jedná sa o pozemok strmých slnečných viníc, ležiacich v nadmorskej výške medzi 600 až 950 m nad morom. Toto plné, vzrušujúce a veľmi komplexné víno je pôsobivé pre svoj minerálny charakter a vynikajúce schopnosti zrenia. Skvele podčiarkuje mimoriadny potenciál tejto odrody v oblasti Terlano.

Senzorické hodnotenie: číra ligotavá slamovo žltá farba. Bohatá vôňa kombinuje zrelé ovocie s dominanciou dyne, citrusov, bielej broskyne, hrušky a jabĺk, spolu s vôňou dulového želé a sušeného ovocia na jednej strane a tónov grafitu a náznaku jazmínu s minerálnym nádychom na strane druhej. Ovocné a minerálne vnemy plynule prechádzajú do chuti vína, kde mäkké a krémové prvky získajú ešte väčšiu silu. Pretrvávajúca, pevne minerálna a pikantne charakterová dochuť. Ukážkové prevedenia Pinitu Bianco zo severu Talianska!
Víno sa bude vyvíjať a uchová si svoju krásu minimálne do roku 2030.
Ocenenia: Robert Parker 94+ bodov.
 
Rarity Pinot Bianco 2005
Ručný zber hrozna, prísna selekcia. Jemné lisovanie celých strapcov, čírenie prirodzenou sedimentáciou muštu. Pomalá fermentácia prebiehala pri kontrolovanej teplote v oceľových nádržiach. Čiastočná malolaktická fermentácia (50%) a zrenie 12 mesiacov na jemných kvasniciach vo veľkých drevených sudoch. Nasledujúcich viac než 10 rokov víno vyzrievalo na jemnom sedimente v tlakových oceľových nádržiach bez akejkoľvek filtrácie. Celkový objem produkcie predstavuje 3.340 fliaš, do predaja bolo v roku 2017  uvoľnených 3.000 kusov.

Senzorické hodnotenie: víno sa prezentuje bledšou ale jasnou slamovo žltou farbou s bledozelenými odleskami. Pôsobivá vôňa je mimoriadne prekvapivá, každou minútou sa v nej otvárajú stále nové nuanse. Bylinné dotyky harmančeku a sušených kvetov sú dopĺňané tónmi sušených jabĺk a marhule. V chuti je mäkké a krémové, šťavnaté kyselinky nie sú vôbec agresívne, prenechávajú v ústach dominanciu rafinovanej chuti a dokonale integrujú minerálne tóny. Dlhá elegantná dochuť. Víno vyniká mimoriadnou vitalitou a potenciálom ďalšieho rastu vo fľaši. Dokážeme si predstaviť, že za 5 rokov bude ešte lepšie než je teraz. Svojím prejavom i kvalitou pripomína vyzreté biele Grand Cru z Burgundska.
Víno sa bude vyvíjať a uchová si svoju krásu minimálne do roku 2035.
Ocenenia: Robert Parker 96+ bodov.


Pinot Bianco ročník 1959, v Cantine Terlan nič nezvyčajné
 
Rarity Pinot Bianco 1991
Hrozno po zbere fermentovalo v 3.000 litrovom dubovom sude, kde následne ležalo 12 mesiacov na hrubých kaloch. Po roku bolo presunuté do 2.500 litrového nerezového tanku, kde ležalo ďalších 24 rokov na jemných kaloch. Do fliaš bolo plnené v januári 2016. Celkový objem produkcie predstavuje 3.340 fliaš, do predaja bolo uvoľnených 3.000 kusov.

Senzorické hodnotenie: víno vyniká mimoriadnou vitalitou a potenciálom ďalšieho rastu vo fľaši. Dokážeme si predstaviť, že za 5 rokov bude ešte lepšie než je teraz. Po vyše dvadsiatke rokov na kaloch by každý čakal tóny briošky či sušienok ako napríklad pri dlho zrejúcich šampáňach. Terlaner 1991 Rarity je však pravý opak a pôsobí sviežejším dojmom ako mnoho mladších ročníkov. Petrolejový závan či náznaky oxidácie sú nulové. Víno sa prezentuje intenzívnou slamovo žltou farbou. "Mladícka" vôňa sušených kvetov a bylín je doplnená tónmi zrelého jablka, čerstvej figy spolu s jemným minerálnym oblakom. Ukážková rovnováha medzi vôňou a chuťou. Víno má elegantnú štruktúru, sviežosť je umocnená ľúbivými kyselinkami (5,9 g/l). Bohatosť ovocia v ústach finišuje v nekonečnej slano minerálnej dochuti. Skutočne jedinečný unikát!
Víno sa bude vyvíjať a uchová si svoju krásu minimálne do roku
Ocenenia: Robert Parker 97 bodov, James Suckling 96 bodov.

Všetky príspevky