Kvalitné champagne za rozumnú cenu

Dátum uverejnenia: 3.8.2018, 20:23:28
Autor: Vino Dei Vini

V dnešnej dobe je pomerne ťažké nájsť výborné champagne za rozumnú cenu s vylúčením segmentu kolosov produkujúcich státisíce fliaš s kolísavou kvalitou. Veríme, že po rokoch hľadania sa nám to konečne podarilo, aktuálne zaraďujeme do ponuky základnú líniu vinárstva Champagne Dosnon, radu Henri Dosnon.

Champagne Dosnon je stále relatívnym nováčikom na šampanskej scéne. Ešte pod pôvodným názvom Dosnon&Lepage v roku 2007 vinárstvo vydalo svoju prvú edíciu vín. Šampanské so základom ročníka 2004 okamžite zaujali odborníkov vo Francúzsku i v zahraničí. Nasledujúce ročníky len potvrdili vysokú kvalitu celej produkcie nového vinárstva. Po odchode Simona Lepage bola v roku 2014 spoločnosť premenovaná na Champagne Dosnon.

Dušou vinárstva je majiteľ a hlavný vinár v jednej osobe, rodák zo Champagne, Davy Dosnon. Jeho predkovia sa v kraji šumivých vín usadili koncom 18. storočia a s produkciou vín začali v roku 1904. Po ukončení štúdia vinárstva a vinohradníctva Davy pracoval v niekoľkých špičkových podnikoch Burgundska i Champagne. Rozhodnutie založiť si svoje vlastné vinárstvo súviselo so zdedením vinohradov po dedkovi v ich rodnej dedine Avirey-Lingey v regióne Côte de Bar. Tento región sa nachádza v najjužnejšej časti Champagne, v Pays d'Aube. Pri pôvodnom určovaní hraníc tejto slávnej vinárskej apelácie sa rozhodovalo či vôbec Aube môže ešte tvoriť súčasť Champagne. Terroir Aube je značne odlišný od severného Champagne a jeho kriedových pôd. Južná časť je podobná skôr severu Burgundska, Chablis je vzdialené len 40 km. Pôdnemu zloženiu dominujú vápenato-ílovité pôdy typu Kimmeridgian, šedo sfarbené pôdy na báze vápenca, ílu a skamenených mušlí.


Zľava Davy Dosnon, Nicolas Laugerotte - export manažér Champagne Dosnon

V súčasnosti vinárstvo obhospodaruje takmer 6 hektárov ekologicky obhospodarovaných vinohradov, z ktorých 2.15 hektára je vo vlastníctve a zvyšok sa prenajíma. Produkcia Champagne Dosnon je na úrovni 40.000 fliaš ročne. Všetky vína mimo rady Henri Dosnon fermentujú a vyzrievajú v použitých barikových sudoch z burgundského Puligny-Montrachet, sudy sú staré minimálne 4 roky, pretože výrazná chuť dreva je v šampanskom absolútne nežiadúca.  Tento spôsob produkcie reflektuje tradíciu, ktorá v Champagne panovala pred niekoľkými desaťročiami. Výsledkom sú bublinky plných kontúr vo vôni i v chuti. Dub je Davy Dosnonom ponímaný len ako sprostredkovateľ komunikácie medzi vínom a okolitým kyslíkom. Vína nie sú filtrované a fermentácia prebieha vlastnými kvasinkami. Davy je presvedčený, že jedine autochtónne kvasinky dodajú vínam jedinečný charakter a potrebnú zložitosť. Dubové sudy prepožičiavajú jeho vínam teplú, vyváženú a takmer dymovú clonu. Súčasne majú vplyv na zložitosť vín, bez nabúrania štruktúry, sviežosti alebo jemnosti. Je to štýl, ktorý si vyžaduje skutočne veľké skúsenosti. Malolaktická fermentácia prebieha len pri niektorých vínach v závislosti od zamýšľaného charakteru výsledného produktu. Dozáž výsledných vín, ak vôbec nejaká je má veľmi nízke hodnoty, pohybuje sa na úrovni 4g/l. Všetky produkované vína jasne vedia čo chcú zákazníkom tlmočiť a majú aj dostatočne veľkú vnútornú silu, aby to dokázali.
 
Popri vyrábanej klasike Davy produkuje aj druhú, základnú radu vín Henri Dosnon, ktorej pomenovaním vzdal hold svojmu starému otcovi. Rozdiel medzi oboma produkovanými líniami je v pôvode hrozna a forme vinifikácie. Na radu vín Champagne Dosnon sa používa výlučne hrozno z vlastných a prenajatých vinohradov v bio režime. Pri kompletnej vinifikácii v sude je potrebné štruktúrovanejšie hrozno s výraznou mineralitou. Rada Henri Dosnon sa produkuje z kupovaného hrozna od zmluvných partnerov z oblasti Côte de Bar. Vinifikácia vín Henri Dosnon prebieha v nerezových tankoch, prakticky ako takmer všetky šumivé vína v Champagni. Komplexná vinifikácia vín v dubových sudoch ako pri klasike Champagne Dosnon je skôr výnimkou a návratom k tradíciám tejto populárnej apelácie.
 
 
Rada vín Henri Dosnon
 
Henri Dosnon Brut Séléction N.V.
90% Pinot Noir, 10% Chardonnay. Hrozno zberané v oblasti Côte des Bar z 25. ročných vinohradov, vinifikácia základného vína nerezové tanky. Základ vína tvorí ročník 2015, doplnený rezervným vínom ročníka 2015. Sekundárna fermentácia vo fľaši 18 až 20 mesiacov, dozáž 8 gramov.

 Charakteristika: harmonické základné champagne, svetlo žltá farba, jemné a perzistentné perlenie. Vo víne dominuje zelené jablko s príjemnou citrusovou kyselinkou. Acidita je v ideálnej výške, vínu dodáva sviežosť a šťavnatosť, nie je však na jazyku kyslé. Krémovú chuť umocňuje závan minerálov typických pre Côte des Bar. Elegantný, výrazný a príjemný vstupný level bubliniek zo Champagne.
Ocenenia: Wine Spectator 91 bodov, Wine & Spirits 91 bodov.
Základná cena 24.35 €. Na prvý týždeň predaja a uvedenia do ponuky sme pre Vás pripravili špeciálnu 10 % zľavu - 21.91 €! Hriech neskúsiť v tej cene...


 
Henri Dosnon Brut Rosé N.V.
90% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier. Hrozno zberané v oblasti Côte des Bar z 25. ročných vinohradov, vinifikácia základného vína nerezové tanky. Základ vína tvorí ročník 2015, doplnený rezervným vínom ročníka 2015. Sekundárna fermentácia vo fľaši 18 až 20 mesiacov, dozáž 10 gramov. Ročná produkcia 5.000 fliaš.

 Charakteristika: ovocný štýl bez výrazného vplyvu toastu, briošky a podobných nuansí sekundárnej fermentácii vo fľaši. Lososovo ružová farba, po naliatí pôsobivá pena, jemné a vyvážené perlenie. Meunier obohacuje jemnú vôňu a víno je vzdušnejšie a jemnejšie než väčšina podobných cuvée. V nose hrá prim jahoda a čerešňa, dotyk maliny a citrusov. Chuť je čistá, živá a šťavnatá s príjemnou aciditou. V ústach dominuje chuť čerstvého ovocia. Primerane dlhá dochuť.
Ocenenia: Wine Spectator 91 bodov, Wine & Spirits 93 bodov.
Základná cena 27.95 €. Na prvý týždeň predaja a uvedenia do ponuky sme pre Vás pripravili špeciálnu 10 % zľavu - 25.15 €!
 
Henri Dosnon Origin.al N.V.
Najnovší prírastok radu Henri Dosnon, premiérové vydanie. 100% Pinot Noir, produkované z hrozna zberaného výlučne z okolia dedinky Avirey-Lingey. Vinifikácia tichého vína nerezové tanky, produkované čisto z ročníka 2012. Sekundárna fermentácia vo fľaši 60 mesiacov, dozáž 0 gramov -  brut nature. Celková produkcia prvej edície je 2.500 fliaš.

 Charakteristika: veľmi interesantné, prakticky ročníkové šampanské so 60 mesačnou sekundárnou fermentáciou vo fľaši vo vynikajúcej cene. Priezračná, slamo žltá farba so zlatými odleskami a lemom malých bubliniek na okraji pohára. Jemné a perzistentné perlenie. Vo vôni dominujú tóny zrelého zeleného jablka a citrusov podfarbené minerálnym oparom. Ovocno minerálne tóny sú dopĺňané stopami briošky a korenia. Chuť vyslovene suchá a svieža s hodvábnou textúrou. Lahodný záver s minerálnou finesou.
Základná cena 31.70 €. Na prvý týždeň predaja a uvedenia do ponuky sme pre Vás pripravili špeciálnu 10 % zľavu - 28.53 €!
 
A záverom ešte citát Antonia Galloni, známeho vinárskeho kritika: "Davy Dosnon prevádzkuje malú, remeselnú pivnicu v Avirey-Lingey. Realizuje udržateľné vinohradníctvo a produkuje svoje vína v pomerne nezmanipulovanom štýle. Všetky vína sú fermentované v použitom dube (zriedkavo vykazujú zjavný vplyv dreva) a sú vydávané s minimálnou dávkou dozáže. Na základe toho, čo som doposiaľ ochutnal, je Champagne Dosnon jedným z najsľubnejších mladých vinárstiev v Champagne."


Vinohrady v okolí dedinky Avirey-Lingey

Všetky príspevky