Roussillon - Eldorádo vinárskych pokladov

Dátum uverejnenia: 14.10.2018, 12:25:23
Autor: Boris Košút

Pokiaľ by sa ma niekto spýtal, ktorý vinársky kraj Francúzska by mal navštíviť, moja odpoveď bude jednoznačná - Roussillon. Nebude Vás síce sprevádzať noblesa a bohatstvo Bordeaux či sláva a charizma Burgundska či Champagne, no Roussilllon je treba vidieť na vlastné oči. A môžete si byť istí že Vás v okamihu pohltí.

Roussillon nikdy nepatril medzi prestížne vinárske oblasti Francúzska. Na druhej strane mal však neporovnateľne menej tradícií, ktoré by musel vzhľadom k histórii rešpektovať. Vinári mali vďaka tomu voľnejšie ruky a zároveň sa nebáli experimentovať. Ich prvoradou snahou bolo zbaviť Roussillon nelichotivej reputácie, regiónu lacných a menej kvalitných vín, ktorá sa tiahla skoro celým dvadsiatym storočím. V súčasnosti možno s určitosťou potvrdiť, že sa im to podarilo. I napriek nedostatku historickej identity, sa dnes Roussillon teší úžasnej reputácii a dokáže ponúknuť vzrušujúce a ambiciózne vína za veľmi rozumné ceny.


Prekrásna scenéria vinohradov Roussillonu

Roussillon zo severu ohraničuje Languedoc, spodnú hranicu tvorí hranica so Španielskom. Väčšinu územia tvorí predhorie Pyrenejí, majestátnych hôr na hraniciach Francúzska a Španielska. Od piesočnatého pobrežia je len 50 kilometrov k 2784 metrov vysokému Canigounu (katalánsky Pica del Canigó). Pri jasnej oblohe možno z neho zo severu pozorovať celý Roussillon a z juhu dokonca Barcelonu. Vyvrásnenie Pyrenejí v treťohorách prinieslo oblasti neskutočne bohatú zmes bridlice, žuly, sľudy, ílu, vápenca a kremeňa. Podobné podložné bohatstvo má vo Francúzsku len Alsasko. Pre Roussillon je charakteristická horúca a suchá stredozemná klíma s priemernou ročnou teplotou okolo 15 °C . Viniču tu mimoriadne prospieva pravidelný severozápadný vietor. Nie je divu, že v daných podmienkach sa najlepšie darí červeným odrodám.

Roussillon si i dnes žije svojou vlastnou históriou a tradíciami. Súčasťou Francúzska sa stal až v roku 1659 a stále v ňom rezonuje atmosféra Katalánska. V súčasnosti je možné pozorovať na balkónoch storočných domov množstvo katalánskych vlajok. I väčšina červených vín regiónu má viac podobností so španielskymi (Priorat) než s francúzskymi vínami. Vzácnosťou Roussillonu sú veľmi staré výsadby Grenache a Carignanu, dopĺňané odrodami Mourvèdre a Syrah. Pôvodné zameranie väčšiny regiónu bola produkcia silných, sladkých, alkoholizovaných vín doux naturel (Maury, Banyuls a Rivesaltes). Strmý pokles dopytu po doux naturel a snaha vinárov vyprodukovať jedinečné, individuálne a prísne terroirové vína viedli začiatkom tohto milénia k znovuzrodeniu tohto regiónu.
 
Apeláciu Roussillon delíme na dve podoblasti. Väčšia a jednoduchšia Côtes du Roussillon zahŕňa 125 dedín v južnej časti. Menšia a kvalitatívne vyššia časť Côtes du Roussillon Villages je situovaná v severných kopcoch apelácie. Vína z Villages sú bohatšie, korenistejšie a koncentrovanejšie. Obec, ktorá dnes severu Roussillonu udáva prim je Maury. Vinohrady sú tu vysadené na ostrove bridlice, ktorý je obkolesený morom vápenca. Pre mnohých je Maury novým fenoménom červených vín juhu Francúzska. Na vinárskej mape Európy je veľmi málo podobných miest.


Nápis pred vstupom do Maury Vás utvrdí že ste v kraji vína
 
Pred časom sa mi pošťastilo opäť navštíviť tento fascinujúci región a stretnúť dvoch výnimočných ľudí ktorých vína sa radia k elite tejto apelácie. I keď vzdialenosť medzi ich vinárstvami jen len pár kilometrov a sú vinárskou filozofiou veľmi podobní, charakterom svojich vín sú naopak podstatne rozdielni.
 
Prvým bol charizmatický Gilles Troullier. Gilles po desaťročia pracoval ako vinár vo všeobecnej anonymite v Domaine Bila-Haut Michela Chapoutiera. Pôvodom rodák z oblasti Rhôny bol už v tom čase žiadaným expertom na biodynamické hospodárenie. Chapoutier nebol nadšený že Gilles začína produkovať svoje vlastné vína a tak povediac ho oslobodil od zmluvného vzťahu. Za krátky čas Gilles so svojimi roztrúsenými 4 hektármi vinohradov narobil na juhu Francúzska v Roussillone poriadny vietor. Niekoľko desaťročí tvrdej práce v pivniciach južného Francúzska sa vyplatilo, Gilles začal okamžite  produkovať vína vynikajúcej kvality. O svojej práci s úsmevom vravieva: "my winemaking is very old school very minimalist". No napriek skromnosti, jeho umenie vyprodukovať svetové vína je dnes už legendárne. V teplom a suchom Roussillone všeobecne nie je problémom so zrelosťou hrozna. Problematické je skôr dosiahnutie ideálnej rovnováhy vo vínach. Používané biodynamické techniky sú veľmi dôležité a sú základným stavebným kameňom veľkých vín. No nad ne musí ísť ešte nadstavba, jedinečné savoir-faire vinára, ktorým vdýchne vínam dušu. Výsledkom sú potom svieže, energické a vyvážené vína s reflektom miestnych terroirov. Gilles sa pri svojej produkcii opiera o tradície, biodynamické práce vo vinici i vo vinárstve, ručný zber, autochtónne kvasinky, fermentácia bez tepelnej regulácie, preferencia veľkých neutrálnych sudov a cementu, postupy preferujúce skôr infúziu než extrakciu. A samozrejme nesmieme zabúdať, že Gilles je vždy perfekcionista a bez váhania dokáže preskočiť ročník vína, pokiaľ nespĺňa ním požadované štandardy. V súčasnosti sa Gilles Troullier a jeho vinárstvo s produkciou necelých 20-tisíc fliaš ročne s určitosťou radí k najzaujímavejším projektom nie len Roussillonu ale celej francúzskej vinárskej scény.


Gilles Troullier

Gillesovu produkciu by som charakterizoval ako spojenie živelnosti Roussillonu s chladivou noblesou a eleganciou severnej Rhony. Pri niektorých vínach je podobnosť takmer mätúca, nevidieť etiketu myslím si že mám v pohári Hermitage. Väčšina jeho vín však vyžaduje niekoľko rokov zrenia aby ukázali svetu svoju krásu, podľa jeho slov napríklad Boréal je najlepší po 10 rokoch vo fľaši...
 
L’Imprevue 2016
Pred rokmi v polovici leta Gilles získal vinohrad 80. ročnej Grenache na bridlicovom podklade v blízkosti Saint-Paul-de-Fenouillet. Počas dozrievania hrozna sa však situácia začala vyvíjať úplne inak než bol pôvodný zámer, kupovala sa červená Grenache. Miesto toho, aby sa hrozno menilo na čoraz červenšie, väčšina strapcov získavala zlatistú a ružovú farbu. Ihneď bolo jasné, že sa nejedná o vinohrad typickej Grenache Noir, ale na pozemku boli vysadené Grenache Blanc a Grenache Gris. Tým bolo aj rozhodnuté o pomenovaní vína L’Imprevue, čo v preklade znamená "Neočakávané".
Charakteristika: Zlatavá farba strednej intenzity. Bohatá krémová vôňa bieleho ovocia s dominanciou zrelého jablka a broskyne s dotykmi briošky, korenín a minerálov. V chuti bohaté, plnšia stavba, čisté, príjemná kyselinka zachováva živosť a sviežosť vína. Ovocné tóny na jazyku sú prepletené s nuansami minerálov. Lahodný, elegantný záver.
 
L’últim 2016
Jemný a delikátny Syrah. L’últim je Gillesovou južanskou odpoveďou Syrahom zo známej apelácie Saint-Joseph v severnej Rhône. Hrozno zberané z mladých, 10. až 20. ročných vinohradoch vedených v biodynamickom režime. Vinice vysadené na žulových pôdach v blízkosti dedinky Trévillach v severnom Roussillone, ktoré je vzdialené približne 45 km od pobrežia. Nadmorská výška je 600 metrov nad hladinou mora. Ručný zber, pomalá fermentácia s autochtónnymi kvasinkami v cementovej nádrži, víno následne pokračovalo 11 mesiacov zrením v cementovom tanku.
Charakteristika: Tmavá farba s purpurovým lemom na okraji pohára. Intenzívne tóny zrelého červeného a lesného ovocia s dotykmi kvetov a minerálov. Na jazyku výrazná bohatosť čiernych bobuľovín kombinovaná s príjemne atakujúcou trieslovinou. Stredne plné telo s osviežujúcou kyselinkou, ktorá dodáva vínu príkladnú šťavnatosť. Víno napriek 13% alkoholu má výbornú štruktúru a svoju silu, stále pritom pôsobí veľmi decentne a elegantne. Príjemný dlhý záver. Výborný pomer ceny a kvality!


 V pozadí vinohrady Syrahu, z ktorého sa produkuje L’últim

De-Là 2016
Syrah, more, slnko a lunárne cykly. Svieže, výborne piteľné biodynamické víno s koncentráciou zrelého ovocia a kvetov. De-Là v preklade znamená "Tu a tam". Úsmevné pomenovanie odkazuje na rozličný pôvod hrozna použitom v tomto víne. Produkuje sa z hrozna zberaného z piesočnatých a žulových pôd v blízkosti dedín Lesquerde a Trévillach v severnom Roussillone. 20. až 30. ročné vinohrady Syrahu sú obhospodarované výlučne biodynamickom režime, ručný zber, fermentácia s autochtónnymi kvasinkami v betóne. Následne víno vyzrievalo 12 mesiacov v betónových tankoch a 600 litrových dubových sudoch.
Charakteristika: tmavo červená farba s fialovými odleskami. Intenzívna a bohatá vôňa zrelých černíc, malín, jarných kvetov, lupienkov ruže s dotykmi korenia a minerálov. Stredne plné telo, vyvážená chuť, eleganciu dotvárajú zamatové taníny s jemnučkým atakom na podnebí. Pôsobivá štruktúra, v ústach sa zdá mohutnejší než by sa čakalo pri jeho obsahu alkoholu. Vďaka kyselinke nekonečná sviežosť a šťavnatosť. Dlhá a energická dochuť. Pôsobivý a prístupný Syrah s maximálnou čistotou a výbornou piteľnosťou.


Malé pacely vinohradov ako De-Là v pozadí sú pre Roussillon typické
 
L’Esprit du Temps 2016
Ukážková Grenache zo starých vinohradov spájajúca v sebe naoko súperiace protiklady, silu s jemnosťou a nespútanú živelnosť s eleganciou. Čistá Grenache z dvoch starých, viac než 80. ročných vinohradov, ktoré rastú na bridlicových a vápencových pôdach v blízkosti dediniek Saint-Paul-de-Fenouillet a Latour de France. Vinohrady sú vysadené vo výškach od 230 do 285 metrov nad hladinou mora. Gilles v tomto víne zachytáva silu oboch terroirov, ktorú umocňuje mimoriadna elegancia.
 Oba vinohrady v biodynamickom režime, ručný zber, víno fermentovalo v betóne s autochtónnymi kvasinkami a následne vyzrievalo 12 mesiacov v 600 litrových demi-muid (sú populárne v Rhône) neutrálnych dubových sudoch a o kúsok väčších Stockingeroch.
Charakteristika: tmavá rubínovo červená farba. Bohatá a intenzívna vôňa s nadvládou zrelých čučoriedok, černíc a malín prepletených s tónmi fialiek a korenia. Chuť je mohutná a koncentrovaná, stále však zostáva elegantná a čistá. Cez svoju silu je vďaka acidite víno príjemne živé a svieže. Na jazyku dominujú tmavé a červené bobuľoviny s dotykmi sladkého drievka a minerálov. Bohatosť umocňuje príkladná tanínová skladba. Dlhá elegantná dochuť. Krásu vína si vychutnáte minimálne ďalších 15 rokov.
 
Boréal 2016
Syrah par excellence s pečaťou severnej Rhôny. Jeden z najlepších Syrahov v našej ponuke vôbec. Keď Gilles Troullier narazil v blízkosti dedinky Trevillach na 50 árovú vinicu mladého Syrahu vysadeného na hlavu na piesočnato žulovom podklade, ihneď bol presvedčený o jej mimoriadnom potenciáli. Práve žula je ideálnym predpokladom produkcie veľkých Syrahov. Dnes už 30. ročný vinohrad situovaný v nadmorskej výške 540 až 550 metrov nad morom je v biodynamickom režime. Pomenovanie Boréal je odvodené od severných vetrov, ktoré vanú týmto východne orientovaným vinohradom. Pôda bola obrábaná výlučne ručne s pomocou mulice, ručný zber, fermentácia s autochtónnymi kvasinkami prebehla v betóne bez regulácie teploty, vyzrievanie vína 12 mesiacov vo veľkých neutrálnych francúzskych a rakúskych dubových sudoch.
Charakteristika: hustá rubínovo červená farba s fialovými odtieňmi. Bohatá a intenzívna, stále sa meniaca vôňa ponúka nesmiernu eleganciu s tónmi višní, černíc, zrelých sliviek, jarných kvetov a korenia. V chuti mäsitosť čierneho ovocia a višní, tóny čokolády, štruktúrované, všetko v dokonalej rovnováhe. Plné telo, mohutné, no jemné zároveň s lahodnými tanínmi. Potrebnú sviežosť dodáva príjemná kyselinka. Nekonečná dochuť v ústach. Fantastické víno!


Vinohrad Boréal
 
Druhou zastávkou bolo vinárstvo Clos del Rey. Traduje sa o ňom, že je jedným z najlepšie strážených tajomstiev južného Francúzska. Vinárstvo založil v roku 2001 Jacques Montagne. V súčasnosti vinárstvo vedie jeho syn Julien. Clos del Rey produkuje fantastické vína, ktoré sú bohaté, silné, no vždy vyvážené. Nikdy neprechádzajú cez vrchol, sú svieže a zachovávajú si punc exkluzivity. Rešpektovanie pôdy, poctivá práca vo vinohradoch, veľmi nízke výnosy, vinifikácia bez cudzorodých látok, žiadne čírenie či filtrácia, to sú hlavné prednosti tohto malého, no vysoko ceneného vinárstva. Je málo miest vo Francúzsku, kde sa stretnete s tak vyváženým použitím betónu a dreva. Vinárstvo vlastí 360 hektárov divokej krajiny a približne 50 hektárov vinohradov, z ktorých približne 10 hektárov dokonale ukrytých v okolí dediny Maury sa spracováva v Clos del Rey . Väčšina vinohradov sa vekom blíži k stovke a najstaršie majú dokonca viac než 120 rokov.


 Julien Montagne

Julienove vína dokážu dokonale vyjadriť podstatu Roussillonu. V pohári sa prezentujú explóziou čierneho ovocia, korenín či rozdrvenej bridlice. Musíte byť však naladení na bohaté a koncentrované vína s výškou alkoholu atakujúcou 15%. Jedine tak si dokážete vychutnať tieto výnimočné "deti" starých vinohradov, slnka, skál a vetra.
 
Le Sabina Rouge 2017
Víno tvoria tri odrody, Grenache, Carignan a Syrah. Vinohrady situované na severe Roussillonu v okolí dedinky Maury. Podložie Syrahu a Carignanu tvorí íl a vápenec. Podložie Grenache tvorí čierna bridlicová pôda. Víno vyzrievalo výlučne v betónových nádržiach. Ojedinelé a vyvážené použitie betónu, s ktorým sa vo Francúzsku tak ľahko nestretnete. Pri výrobe vína neboli použité selektované kvasinky, enzýmy ani iné prídavné látky. Nefiltrované, prípadný jemný sediment je prirodzeným javom. Víno je doslova vyrobené vo vinohrade!
Charakteristika: Le Sabina je bohaté, robustné a komplexné víno s jasnou finesou Stredomoria, takmer v ňom môžete cítiť slnko. Zachováva si pritom rovnováhu a eleganciu, charakteristické znaky vín z Clos del Rey. Vo vôni dominujú tóny zrelého čierneho ovocia s jemnými nuansami stredomorských bylín, minerálov  a korenia. Víno je vyrobené vo veľmi čistom štýle. Plné telo, guľatosť a zamatové taníny. Víno doporučujeme nalievať do väčšieho pohára, potrebuje trochu času a vzduchu na odkrytie svojho pôvabu. Po chvíle sa Vám odmení ľúbivou bohatosťou, intenzívnou ovocnosťou, eleganciou a rovnováhou. Lahodný suchý minerálny záver. Vynikajúce víno s výborným pomerom ceny a kvality!


 Vinohrad Le Sabina

L´Aragone 2016
Víno je takmer čistý Carignan, s pridaním malého percenta Syrahu a Grenache. Podložie veľmi starých vinohradov Carignanu tvorí čierna bridlica a vápenec v kombinácii so červenozemou s jemnou textúrou. Začervenanie pôdy spôsobuje zvýšená prítomnosť oxidov železa. Úroda hrozna sa pohybovala na úrovni 12 až 17 hl/ha. Fermentácia a macerácia počas 30 dní v betónových nádržiach. Približne dve tretiny vína 16 mesiacov vína zreli v betónových nádržiach a zvyšok v dubových sudoch. Ojedinelé a vyvážené použitie betónu a dreva, s ktorým sa vo Francúzsku tak ľahko nestretnete. Pri výrobe vína neboli použité selektované kvasinky, enzýmy ani iné prídavné látky. Nefiltrované, prípadný jemný sediment je prirodzeným javom.
Charakteristika: tmavá, takmer nepriehľadná farba. Atraktívny a komplexný Carignan z veľmi starých vinohradov a vyššej nadmorskej výšky. Vďaka svojej čistote a mäkkosti dokáže prinášať veľmi veľa radosti a pohody. Bohaté a mimoriadne intenzívne víno. Vo vôni i v chuti dominujú zrelé tmavé bobuľoviny, grapefruit, horec a byliny so stopami minerálov a korenia. Hustá pevná štruktúra, v ústach prechádza zrelosť ovocia do sladkastého džemu. Plné telo so zamatovými tanínmi. Doprajte mu dostatočný čas vo väčšom pohári, na úvod môže pôsobiť kúsok drsnejšie, po chvíli sa otvorí a odmení Vám kúzelnou lahodnosťou. Dlhý suchý minerálny záver.
Ročník 2016 nedávno testoval Justin Howard-Sneyd, Master of Wine. Vyberáme len záver jeho popisu: "The extraordinary wine is the greatest Carignan I have ever tasted".


 Vinohrad L´Aragone

Clos del Rey 2013
Víno je zmesou odrôd Carignan a Grenache. Podložie veľmi starých, viac než 120. ročných vinohradov tvorí íl a vápenec obohatené vysokým obsahom železa. Na otázku kedy bol vinohrad vysadený s úsmevom odpovedal že presne nevie, no vysadil ho starý otec jeho starého otca. Úroda hrozna sa pohybovala od 12 do 15 hl/ha. Fermentácia a macerácia počas 4 týždňov v betónových nádržiach. Dve tretiny vína 16 mesiacov vína zreli v betónových nádržiach a zvyšok v dubových sudoch, z ktorých približne tretina bola nových. Pri výrobe vína neboli použité selektované kvasinky, enzýmy ani iné prídavné látky. Nefiltrované, prípadný jemný sediment je prirodzeným javom.
Charakteristika: Tmavá takmer nepriehľadná farba. Mimoriadne bohaté a komplexné víno s jasnou finesou Stredomoria, takmer v ňom môžete cítiť južanské slnko. Zachováva si pritom rovnováhu a eleganciu, charakteristické znaky vín z Clos del Rey. Vo vôni i v chuti nadvláda zrelých čiernych bobuľovín, sliviek, čokolády, stredomorských bylín, minerálov  a korenia. Robustná chuť, plné telo zamatové taníny. V ústach stále šťavnané a svieže, plné života. Dlhý záver. Víno je dôležité nalievať do väčšieho pohára, potrebuje trochu času a vzduchu na odkrytie svojho pôvabu. Po chvíle sa Vám dokonale odmení ľúbivou bohatosťou, intenzívnou ovocnosťou, eleganciou a rovnováhou. Clos del Rey možno bez najmenších pochybností zaradiť medzi skutočne VEĽKÉ VÍNA!


 Vinohrad Clos del Rey

Priamo zo sudu som mal možnosť ochutnať i nové Julienove víno Episcata. Jedná sa o čistú Grenache. Typyckú, nádherne ovocnú so zamatovými tanínmi a nekonečnou dochuťou. Na víno sa už teraz veľmi tešíme, do našej ponuky pribudne ihneď po nafľašovaní v januári 2019.

Pokiaľ Vás mojich pár riadkov aspoň trochu navnadilo na návštevu Russillonu budem veľmi rád. Môžete mi veriť že to skutočne stojí za to. Už teraz si však môžete priblížiť tento úžasný kus zeme z niektorými vínami tejto apelácie z našej ponuky!


Krása vinohradov Roussillonu je ohromujúca...

Všetky príspevky