Tekuté ozdoby z toskánskeho Montalcina

Dátum uverejnenia: 6.8.2018, 8:55:52
Autor: Boris Košút

Pred niekoľkými dňami k nám z Montalcina dorazila dodávka tohtoročných noviniek, ročník 2016 Rossa di Montalcino, ročník 2013 Brunella di Montalcino a edícia 2012 Riservy Brunella di Montalcino. Andrea Cortonesi nám svojimi kreáciami opäť potvrdil výnimočnosť Montalcina a jeho úžasných vín.

Brunello di Montalcino
Brunello je najväčším červeným DOCG vínom talianskeho Toskánska. Dorába sa z klonu Sangiovese nazývaného Sangiovese Grosso v oblasti rozprestierajúcej sa 40 kilometrov južne od Sieny, v okolí malebného mestečka Montalcino. Ďalšie známe variácie Sangiovese v Toskánsku sú Vino Nobile di Montepulciano (klon Prugnolo Gentile) a Chianti (samotné Sangiovese). Brunello je však jediné, ktoré musí byť produkované výlučne z čistého Sangiovese. Vino Nobile i Chianti môžu popri Sangiovese obsahovať aj prídavok iných, najčastejšie francúzskych modrých odrôd, v množstve najviac 20%.


Montalcino

Popularita Montalcina a dopyt po jeho vínach v posledných desiatkoch rokov mali enormný nárast. V roku 1968 sa vyprodukovalo v Montalcine celkovo 13.000 fliaš Brunella. Dnes po 50-tych rokoch je to viac než 9 miliónov! Z opustených a zanedbaných vinohradov sa postupne stali rodinné poklady. Koncom 60-tych rovov bolo v Montalcine vysadených 115 hektárov vinohradov a jeden hektár bol cenený na približne 930 EUR. Dnes vinohrady zaberajú 2.100 hektárov s priemernou cenou 500.000 EUR za jeden hektár. Najlepšie plochy sú ešte výrazne drahšie a ich hodnota sa pohybuje v miliónoch EUR. Aj týchto pár čísel dokonale ilustruje masívnu progresiu Montalcina a jeho Brunella.
 
Andrea Cortonesi
V našej ponuke sa už roky môžete stretnúť s vínami z Montalcina dvoch značiek, Uccelliera a Voliero. Ich majiteľom i hlavným enológom je charizmatický Andrea Cortonesi, ktorý sa bezpochyby radí k najlepším producentom Brunella di Montalcino. Výnimočnosť jeho vín skvele vystihol vinársky guru Robert Parker: "Pokiaľ niekto stelesňuje úžasný rast Brunella, tak som presvedčený, že touto osobou je práve Andrea Cortonesi". Od počiatkov hospodárenia Andea inklinuje k "starému štýlu Brunella". Aj keď sa začalo v posledných rokoch v Montalcine toho veľmi veľa meniť, osobne je vždy verný láske k zemi z ktorej úctivo žiada jej dary. Verí, že krajina má svoje vlastné mechanizmy ako pripomínať, že pokiaľ si niekto berie príliš veľa z niečoho, znižuje tým aicky kvalitu života niekoho iného.
 
Andrea vkročil do sveta vína v roku 1986 kúpou vinárstva Uccelliera. Značka Voliero je jeho druhým projektom. Vznik tejto značky je dosť netradičný. V srdci Sieny, neďaleko romantického námestia Piazza del Campo sa nachádza nádherná reštaurácia typu Eno-Ristorante, ktorá sa špecializuje na sezónne a lokálne jedlá a vlastní ju kamarát Andrea Cortonesiho. Pred rokmi v reštaurácii prebiehal výber najlepších lokálnych produktov. Keďže vín z Uccelliery pre veľký záujem nebolo nikdy dosť, majiteľ reštaurácie ponúkol Andreovi hrozno z vinohradu v Canalicchio v severnom Montalcine, aby vyrábal vína len pre jeho reštauráciu. Andrea súhlasil a tak popri Uccelliere vznikol jeho druhý projekt - CASATO 1.
 
Vína Voliero sa produkujú z jednej z najprestížnejších viníc severnej časti Montalcina. Prinášajú pomerne veľký kontrast s vínami z Uccelliery, ktorej vinohrady sa nachádza v južnej časti tejto apelácie. Značku Voliero prezentujú veľmi energické vína, ktoré majú oslnivú sviežosť a šťavnatosť. Sú to dokonalé Rossá i Brunellá, v porovnaní s Uccellierou sú však jemnejšie a skôr prístupnejšie. Ročná produkcia je na úrovni 600 kartónov Brunella a 400 kartónov Rossa di Montalcino.


Andrea Cortonesi
 
Pár poznámok k prezentovaným ročníkom
Aktuálne novinky boli produkované zo zberov 2012, 2013 a 2016. Uvedené roky sú presne naviazané na regule DOCG oblasti Brunello di Montalcino. Tie povoľujú zahájenie predaja Brunella najskôr 1. januára po piatich rokov od ročníka zberu, pri Riserve je to dokonca až 6 rokov. Rosso sa uvoľňuje do predaja nasledujúci rok po zbere.
 
Ročník 2012 Consorzio del Vino Brunello di Montalcino označilo najvyšším ratingom 5 hviezdičiek. Má veľa spoločného s famóznym ročníkom 2010, no nie je tak územne konzistentný. Možno pozorovať klady aj zápory teplého a suchého ročníka. Ročník 2012 začal chladnou zimou, pokračovala vlhšou jarou po ktorej nasledovalo horúce a veľmi suché leto. V auguste dorazil horúci vzduch zo Sahary, ktorý okrem zvýšenia denných spôsobil i výrazné zvýšenie nočných teplôt. Zrážky prišli až v polke septembra. Teplo si vyžiadalo svoju daň, celkovo bola úroda nižšia o 14% v porovnaní s rokom 2011. Pre ročník 2012 je charakteristická výrazná koncentrovaná ovocnosť, zamatové no dostatočne štrukturované taníny, sviežosť a elegancia.  Andrea Cortonesi s úsmevom hovorí, že počas vegetácie by bolo veľmi trúfalé nazvať pestovaný klon Sangiovese v Montalcine "Sangiovese Grosso", skôr to bolo "Sangiovese Piccolo". Bobuľky hrozna boli v porovnaní s normálom menšie, no vykazovali vysoký stupeň koncentrácie. V porovnaní s ročníkom 2011 sú vína nepomerne jemnejšie a uhladenejšie. Vďaka čerstvosti sú vína prístupné už teraz, no najkrajšie vyjadrenie dosiahnu po pár rokoch zrenia v pivnici. 2012 bude opäť ročník, ktorý si budeme pamätať.
 
Ročník 2013 možno stroho charakterizovať ako chladný a daždivý. Dlhšie obdobie tepla prišlo až v auguste, tým bolo oneskorené dozrievanie a následne i zber. Začiatkom septembra nastúpili znova dažde, bolo veľmi dôležité optimálne naplánovanie zberu. Producenti ktorí počkali do konca septembra vyhrali, podmienky na zber boli výborné. Mnohí prirovnávajú ročník 2013 ku chladnému roku 1998, z ktorého vína svoju krásu otvorili až teraz. Ročník 2013 sa dá považovať za klasiku, Consorzio Brunello di Montalcino ho označilo 4 hviezdami. Samozrejme označenie zahŕňa celú oblasť a je priemerom, nájdu sa vína na úrovni 5 hviezd a naopak i vína s jemnou textúrou, ktoré treba vypiť do pár rokov. Väčšina vín Vám však bude bez problémov zrieť v pivnici 10 až 15 rokov. Medzi ne sa samozrejme počíta i Uccelliera.
 
Ročník 2016 začal chladným a vlhkým počasím. Počas kvitnutia pomerne dobré počasie, ale chladnejšie od normálu, čo troška zredukovalo výnosy. V júli sa počasie zmenilo na horúce a suché s jednou prehánkou v polovici augusta, čo vinohradom spôsobilo nemalý stres. Pomerne neskoro  dozrievacie Sangiovese využilo výdatné dažde v polovici septembra, po ktorých prišlo nádherné počasie s priaznivými teplotnými výkyvmi deň/noc. Dobrá fenolická vyzretosť šupiek zabezpečila peknú extrakciu farby s jemnými a elegantnými tanínmi. Ročník 2016 bol v Montalcine ohodnotený najvyššou známkou, piatimi hviezdami.


Uccelliera
 
A teraz už k novinkám v našom sortimente

Voliero Toscana IGT 2016
Zložením je 80% Sangiovese a 20% Syrah. Hrozno zberané z 10. až 30. ročných vinohradov vysadených v chladnejšej, severnej časti Montalcina. Oddelená veľmi tradičná vinifikácia so spontánnou fermentáciou vlastnými kvasinkami v nerezových tankoch s maceráciou zhruba 18 dní, malolaktická fermentácia prebehla tiež v nerezových tankoch. Víno neprišlo do styku s drevom, aby vynikla jeho ovocnosť, sviežosť a šťavnatosť.
Charakteristika: hlboká rubínovo-červená farba s fialovými odleskami. Intenzívna ovocno korenistá vôňa s dominanciou zrelých tmavých bobuľovín s dotykmi škorice a sladkého drievka. V chuti suché, šťavnaté s lahodnou mäkkosťou a zamatovými tanínmi. Príjemná, primerane dlhá dochuť.

 

Voliero Rosso di Montalcino DOC 2016
Brilantné Rosso di Montalcino! Ročník 2016 je bezpochyby najlepším vyprodukovaným Rossom v 12. ročnej histórii značky Voliero. 100% Sangiovese, hrozno zberané z 10. až 20. ročných vinohradov vysadených v chladnejšej, severnej časti Montalcina. Zber tesne pred Brunellom, hrozno sa zberá z mladších vinohradov aby vynikla sviežosť a ovocný charakter Rossa. Veľmi tradičná vinifikácia so spontánnou fermentáciou vlastnými kvasinkami v nerezových tankoch s maceráciou zhruba 15 dní, malolaktická fermentácia prebehla tiež v nerezových tankoch. Víno následne zrelo 10 mesiacov vo veľkých slavónskych a francúzskych dubových sudoch
Charakteristika: spojenie vynikajúceho ročníka a hrozna zo severnej, chladnejšej časti Montalcina dalo základy tomuto ukážkovému Rossu. Prelína sa v ňom šťavnatosť a finesa severu s bohatosťou a noblesou juhu. Žiarivá rubínová červená farba. Bohatá vôňa s dominanciou zrelých lesných červených bobuľovín, čerešní a sušených malín s dotykmi korenia. V ústach harmonické, dobre vyvážené, suché, stredne plné telo no s pocitom bohatosti ovocia, zamatovosť podporujú uhladené taníny. Ovocie podfarbujú nuansy čokolády a korenia. Dlhý, mimoriadne ľúbivý záver len umocňuje krásu tohto vína. Fantastická piteľnosť, je priam stvorené na snúbenie s mäsovými variáciami jedál.

 

Voliero Brunello di Montalcino DOCG 2013
100% Sangiovese, hrozno zberané z 10. až 30. ročných vinohradov vysadených v chladnejšej, severnej časti Montalcina. Vinifikácia so spontánnou fermentáciou vlastnými kvasinkami v nerezových tankoch s maceráciou zhruba 20 dní, malolaktická fermentácia prebehla tiež v nerezových tankoch. Víno následne zrelo 30 mesiacov vo veľkých slavónskych a francúzskych dubových sudoch a ďalších 10 mesiacov vo fľašiach v pivniciach vinárstva.
Charakteristika: hlboká rubínovo červená farba s granátovými odleskami. Veľkorysá bohatá vôňa s dominanciou ovocných tónov ostružín, višní a a malín prepletených s dotykmi tabakových listov, kože a korenia. V ústach plné a šťavnaté s výbornou štruktúrou. Nevtieravá acidita dodáva potrebnú sviežosť. Ovocné tóny sa dopĺňajú nuansami zeme a korenia. Vynikajúce Brunello na začiatku svojej cesty!
Ocenennia: Wine Spectator 93 bodov, Robert Parker 93 bodov, James Suckling 94 bodov.

 

Uccelliera Rosso di Montalcino DOC 2016
100% Sangiovese, hrozno zberané zo 6 hektárov vinohradov vysadených v rokoch 1975 až 1998 v teplejšej, južnej časti Montalcina, v Castelnuovo dell´Abate. Podklad je bohatý na minerály, základ piesok, hlina a štrk. Ručný zber od 25. do 29. septembra 2016. Na produkciu Rossa sa používa Sangiovese (vinohrady Brunella) z najmladších vinohradov, prípadne situovaných v chladnejších častiach. Veľmi tradičná vinifikácia. Rmut pri nízkej teplote 5 dní, následne sa teplota zvýši a nastáva spontánna fermentácia vlastnými kvasinkami v nerezových tankoch s maceráciou zhruba 20 dní, malolaktická fermentácia prebehla tiež v nerezových tankoch. Víno pretočené do veľkých slavónskych a francúzskych dubových sudoch kde zrelo 10 mesiacov. Po naplnení ešte 5 mesiacov vo fľašiach v pivniciach vinárstva.
Charakteristika: vynikajúce Rosso di Montalcino z 5 hviezdičkového ročníka. Jasná, no plnšia rubínovo červená farba. Zamatové a dobre vyvážené víno so stredne silným telom, bohatosťou v ústach a príjemnou ovocnou dochuťou. Vyniká šťavnatosťou a energiou ukrytou v každom dúšku. Vo vôni i v chuti dominujú tóny tmavých višní, čiernych ríbezlí a sušených kvetov s dotykmi čokolády a tabaku. Chuť je mimoriadne živá, šťavnatá a dužinatá. Zamatové taníny umocňujú lahodnosť vína a lákavú, nenútenú piteľnosť.
Ocenennia: James Suckling 92 bodov, Robert Parker 90+ bodov.


 
Uccelliera Brunello di Montalcino DOCG 2013
100% Sangiovese, hrozno zberané zo 6 hektárov vinohradov vysadených v rokoch 1975 až 1998 v teplejšej, južnej časti Montalcina, v Castelnuovo dell´Abate. Ručný zber od 25. septembra do 3. októbra 2013. Veľmi tradičná vinifikácia. Rmut pri nízkej teplote 5 dní, následne sa teplota zvýši a nastáva spontánna fermentácia vlastnými kvasinkami v nerezových tankoch s maceráciou zhruba 20 dní, malolaktická fermentácia prebehla tiež v nerezových tankoch. Víno pretočené do veľkých slavónskych a francúzskych dubových sudoch kde zrelo 36 mesiacov. Scelenie 5 mesiacov opäť v nerezových tankoch a nakoniec 8 mesiacov vo fľašiach v pivniciach vinárstva.
Charakteristika: posledné vydania Brunella z Uccelliery, počnúc rokom 2010 sú excelentné. Každé je úžasné, no nie je to uniformná krása, každý ročník má svoje špecifikum a jedinečnosť. Už pri prvom testovaní ročníka 2013 priamo zo suda bolo zrejmé, že bude skôr prístupnejšie než predchádzajúci ročník 2012. Teraz po otvorení fľaše sa to len potvrdilo, už teraz je vynikajúco piteľné, i keď časom samozrejme ešte naberie na pôvabe. Je ukážkovým stvárnením tradičného Brunella. Hlboká rubínová farba. Vo vôni dominujú zrelé červené a čierne bobuľoviny pretkané kvetmi, tabakom, korením a sladkým drievkom. Stredne plné až plné telo, bohaté no pritom jemné s vrstvovitou chuťou. Elegantné, no energické Brunello v plnej kráse!
Ocenennia: Robert Parker 94 bodov, James Suckling 94 bodov, Wine Spectator 94 bodov.



Uccelliera Brunello di Montalcino DOCG Riserva 2012
100% Sangiovese, hrozno zberané z vinohradov vysadených v rokoch 1975 a 1998 v teplejšej, južnej časti Montalcina, v Castelnuovo dell´Abate. Ručný zber 21. a 22. septembra 2012. Veľmi tradičná vinifikácia, rmut pri nízkej teplote 5 dní, následne sa teplota zvýši a nastáva spontánna fermentácia vlastnými kvasinkami v nerezových tankoch s maceráciou 15 dní, malolaktická fermentácia prebehla tiež v nerezových tankoch. Po jej ukončení sa víno zo začiatku pretočí do nových barikoch z francúzskeho dubu a následne do veľkých 38 hl sudov zo slavónskeho dubu. Celkový čas v sudoch je 42 mesiacov. Scelenie 5 mesiacov opäť v nerezových tankoch a nakoniec 18 mesiacov vo fľašiach v pivniciach vinárstva.
Charakteristika: víno je nádherné, temné, plné sily a charakteru. Vynikajúco prevedené Brunello charakteristické svojou hĺbkou, sofistikovanosťou a vyváženosťou. Vo vôni dominujú tóny tmavých bobuľovín, zrelách višní, kvetov, kože a tabaku. V ústach explózia zrelého ovocia, kombinujúca sa s jemnými dotykmi bylín, minerálov a závanom dymu. Podmanivá vrstvovitosť chuti, šťavnatosť a bohatá štruktúra. Parádny dynamicky sa stupňujúci a dlhotrvajúci záver. Ročník 2012 je len na začiatku svojej cesty, každým nasledujúcim rokom bude naberať na kráse a zmyselnosti. Jeho pôvab si budete môcť vychutnať minimálne do roku 2040.
Ocenennia: James Suckling 96 bodov, Wine Spectator 95 bodov, Robert Parker 95 bodov.

 
 

Záverom už len jedna informácia. S niekoľkými z týchto výnimočných vín sa určite stretnete aj pri našej najväčšej akcii tohto roka WORLD WINE & DINE 2018 21. júna v reštaurácii Albrecht v Bratislave, kam Vás i týmto srdečne pozývame!

Všetky príspevky