Vína s pečaťou jedinečnosti

Dátum uverejnenia: 5.8.2019, 16:54:51
Autor: Vino Dei Vini

Je priam neuveriteľné, že jedno z najrešpektovanejších súčasných vinárstiev španielskej apelácie Manchuela založil v roku 2005 len 23-ročný mladík, ktorého poháňala vášeň k vinohradníctvu, vínu a rodnej krajine. Juan Antonio Ponce Mondejar bol od počiatku odhodlaný odkryť krásu menej populárnych španielskych odrôd a takmer zabudnutých starých terroirov.

V uplynulých týždňoch odborné periodiká Robert Parker a James Suckling vydali hodnotenia stoviek španielskych vín. Na popredných miestach trónia velikáni ako Artadi - El Pison 2016, Dominio de Pingus - Pingus 2016, Vega Sicilia - Unico 2010 či Muga - Aro 2016. Samozrejme, všetko nádherné ikonické vína. Majú však jednu spoločnú, pre nás nelichotivú charakteristiku, sú nekresťansky drahé a väčšinou sa k nim dostaneme nanajvýš pár krát v živote. Vo výberoch sa však dajú nájsť i vína, ktorých cena sa v ničom nelíši od priemeru nášho trhu.
 
Jednými z nich sú i vína Juana Antonia Ponce Mondejar. Jeho Bodegas Ponce sa už tradične radí k absolutóriu vín v pomere ceny a kvality.


 Juan Antonio Ponce v strede, vľavo otec a vpravo brat Javier

Pre Juana Antonia Ponce je prirodzený prístup k vínu jedinou cestou ako dosiahnuť požadovaný výraz a najvyššiu možnú kvalitu. Vinohrady sú obhospodarované výlučne biodynamicky. Z odrôd dominuje často podceňovaný Bobal, dopĺňaný odrodami Monastrell, Albillo de Machuela, Moravia Agria a Garnacha. Ľudia ako on sú dnes zárukou, že staré, vynikajúce, málo známe odrody hrozna nebudú nahradené "medzinárodnými obľúbencami". Produkuje vína, ktoré sú značne odlišné od všeobecne slávnejších španielskych vín, ktoré sú charakteristické určitou predvídateľnosťou a homogénnosťou. Juanove vína dokážu každoročne vyrozprávať príbeh svojho ročníka, nie sú ničím klamané ani okrášľované a za nič sa neskrývajú. Jeho filozofiou je vyrábať jednoduché, čisté prírodné vína s neriadeným kvasením, rešpektovať odrodu a snažiť sa čo najvernejšie zachytiť miestny terroir.
 
S výnimkou jediného vína je celá produkcia Bodedegas Ponce produkovaná v apelácii Manchuela. Oblasť je situovaná vo vnútrozemí severozápadne od Valencie. Štatút D.O. jej bol pridelený v roku 2000 a je jednou zo siedmych oblastí rozsiahlej Kastílie-La Manche, ktorá sa rozprestiera na juh a juhovýchod od Madridu. Vinohrady sú vysadené v nadmorských výškach od 600 do 1100 metrov nad morom. Z červených odrôd dominuje Bobal, z bielych Albillo. Prevláda tu kontinentálne podnebie s jemným stredomorským vplyvom. Pôdnemu zloženiu dominujú ílovité pôdy s vápenatými sedimentmi. Celková výmera vinohradov je 5.472 ha. Registrovaných 33 producentov vína a 800 pestovateľov hrozna ročne vyprodukuje približne 2 milióny fliaš vína. Vína tejto oblasti dnes disponujú kvalitou a preferovanou jedinečnosťou, vďaka čomu sú v čoraz väčšej miere aj v hľadáčiku milovníkov vín na celom svete. 

Najdôležitejšou červenou odrodou Manchuely je Bobal, ktorý sa v Španielsku pestuje už vyše 500 rokov. Pôvodom pochádza z regiónu Utiel-Requena neďaleko Valencie, kde je dodnes najviac pestovanou odrodou. Ďalej sa s ním môžeme stretnúť v Manchuele a v menších výmerách v  oblastiach Ribera del Guadiana, Alicante, Murcia, Campo de Borja a Calatayud. Bobal sa tradične využíval na produkciu lacných vín produkovaných vo veľkých objemoch. Až v posledných desaťročiach niekoľko producentov pracujúcich s Bobalom vo vyšších nadmorských výškach dodali tejto odrode vážnosť a začali produkovať vína vynikajúcej kvality.


Vinohrad Bobalu
 
V našej aktuálnej ponuke dominujú úspešné ročníky 2016, 2017 a 2018. No nájde sa aj pár starších kúskov v optimálnej fľašovej zrelosti. Posledné recenzie vín v odborných periodikách vzhľadom na cenu vín sú priam fantastické. Predstavujú jeden z vrchol našej ponuky v pomere ceny a kvality.
 
Novinky Bodegas Ponce v našom sortimente:

Depaula Jumilla 2017
100% Monastrell
Hodnotenie vína: James Suckling 93 bodov, Robert Parker 93 bodov
Cena od 7,31 €
 
Clos Lojen 2018
100% Bobal
Hodnotenie vína: James Suckling 92 bodov, Robert Parker 91+ bodov
Cena od 7,31 €
 
La Xara 2018
100% Garnacha
Hodnotenie vína: James Suckling 94 bodov, Robert Parker 92 bodov
Cena od 9,43 €
 
Reto 2018
100% Albillo de Machuela
Hodnotenie vína: Robert Parker 94+ bodov
Cena od 12,47 €

Všetky príspevky