Víno, ktoré určite pozná každý

Dátum uverejnenia: 11.3.2019, 16:22:39
Autor: Vino Dei Vini

Vďaka refrénu z piesne Michala Tučného " Když si báječnou ženskou vezme báječnej chlap, jen tak sedí spolu na terase a popíjejí Châteauneuf-du-Pape" , pozná toto víno u nás snáď každý. Slávne meno Châteauneuf-du-Pape patrí francúzskej apelácii v oblasti južnej Rhôny, kde sa dorábajú vynikajúce červené a vzácne biele médiá. Na ich produkciu sa môže použiť 5 bielych a až 13 modrých odrôd hrozna, ktoré sa spoločne miešajú do znamenitých vín.

Ikona má meno Château de Beaucastel

Château de Beaucastel je mnohými odborníkmi považovaný za najlepší majetok v celej južnej Rhône. Jeho počiatky sa datujú rokom 1549. Stelesňuje vína svetovej extratriedy pochádzajúce zo Châteauneuf-du-Pape. Spájajú v sebe rovnováhu a eleganciu s výnimočným potenciálom zrenia.


 
Vinohrady vinárstva sú vysadené na severnej hranici Châteauneuf du Pape.  Ich 100 hektárov sa radí k najlepším terroirom celej apelácie. Château de Beaucastel bol jedným z prvých majetkov apelácie Chateauneuf du Pape, ktorý vylúčil chémiu a začal produkovať hrozno v bio režime. Bolo to už v roku 1950. A rovnako bol jedným z prvých, ktorý v roku 1974 sa začali využívať techniky biodynamického poľnohospodárstva. Staré výsadby, mimoriadna hĺbka koreňov, valcovité kamienky na povrchu, pieskovec, hlina a vápenec, ideálna mikroklíma a výlučne organické pestovanie už vyše 50 rokov sú určujúcimi prvkami jedinečnosti produkcie tohto skvelého vinárstva.

Bratia Perrinovci, ktorí Beaucastel vlastnia, sú známi striktným dodržiavaním kvality vo vinohradoch, prísnou selekciou hrozna, osobitým procesom výroby vína a prihliadnutím na tradície. Zvláštny je napríklad spôsob lisovania modrých odrôd. Podľa rodinného receptu sa rmut okamžite ohrieva vo vodnej pare na 80 °C, čím sa podporuje uvoľňovanie trieslovín. Pri výrobe Châteauneuf-du-Pape sa využívajú všetky povolené biele a modré muštové odrody hrozna, čo je u iných producentov v oblasti skôr výnimočné.

Za zmienku stojí celé portfólio skvelých vín z ostatných ročníkov. Majú výborný archivačný potenciál, ktorý sa pri červených vínach pohybuje na úrovni 30 až 50 rokov. Biele Châteauneuf-du-Pape si možno vychutnať už v mladom veku, na červené sa oplatí počkať. Výnimkou z ostatných sú posledné famózne ročníky 2015 a 2016, ktoré sú hrou koncentrovanej ovocnosti a delikátnych trieslovín. Očaria preto už za mlada.
 
Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge 2016
 
Po vydarenom ročníku 2015 opäť skvelý zber 2016. Marc Perrin opisuje teplý rok ako "kalifornský ročník", no zároveň dodáva "je úžasné aké sú vína napriek teplému roku vyvážené, ročník 2016 je ten najlepší od roku 1990, vína sú excelentné a ich spoločným menovateľom je čistota".
Charakteristika: víno z veľkého ročníka 2016! Intenzívna, tmavo-rubínová farba. Vôňa je bohatá, koncentrovaná a svieža. Základ buketu je ovocný - prelínajú sa v ňom ostružiny, višne a slivky. Ovocné tóny sú obohatené dotykmi kvetov a korenia. Empyreumatickú zložku vône tvorí akord tónov čokolády, kakaa, sladkého drievka, minerálov a grafitu. Chuť je plná francúzskej elegancie, nesie sa v tónoch tmavého ovocia a horkej čokolády. Taníny sú zamatové, štruktúra na podnebí hlboká a komplexná, dĺžka vynikajúca. Vyspelé a šarmantné Châteauneuf-du-Pape s archivačným potenciálom minimálne 25 rokov.
Ocenenia: James Suckling 99 bodov, Robert Parker 97 bodov, Decanter 96 bodov, Guide Bettane et Desseauve des vins de France 18,5/20.



Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge 2015
 
Rok 2015 bol v južnej Rhône ukážkovým. Po miernej zime s dostatkom vlahy nasledovala teplá a suchá jar. Vinohrady zvládli letné extrémne horúčavy prakticky bez zrážok vďaka dostatku zásob podzemných vôd. Veľmi pomohol augustový výdatný dážď. Zdravé a optimálne zrelé hrozno sa zberalo sa v ideálnom počasí.
Charakteristika: tmavo-rubínová farba. Vôňa je bohatá, koncentrovaná a svieža. Základ buketu je ovocný - prelínajú sa v ňom čučoriedky, maliny, višne a slivky. Ovocné tóny sú obohatené dotykmi fialiek, bylín a korenia. Empyreumatickú zložku vône tvorí akord tónov čokolády, kakaa, sladkého drievka, minerálov a grafitu. Chuť je plná francúzskej elegancie, nesie sa v tónoch tmavého ovocia a horkej čokolády. Taníny sú zamatové, štruktúra na podnebí hlboká a komplexná, dĺžka vynikajúca. Vyspelé a šarmantné Châteauneuf-du-Pape s archivačným potenciálom minimálne 25 rokov.
Ocenenia: Decanter 98 bodov, Wine Spectator 98 bodov, James Suckling 97 bodov, Robert Parker 96 bodov.

Všetky príspevky