Prosecco – svieže letné pitie

Šumivé vína zo severu Talianska sú výbornou alternatívou šampanského. Teraz so zľavou 10%!

Až na koniec osemnásteho storočia siaha prvá písomná zmienka o Proseccu – populárnom šumivom víne, ktoré sa dorába na severovýchode Apeninského polostrova. 50 kilometrov od Benátok, v provincii Treviso, leží srdce vinárskej oblasti, zóna Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. V roku 2009, štyri dekády potom, čo Prosecco získalo základný apelačný štatút DOC, bolo Conegliano Valdobbiadene vyčlenené zo zóny DOC a povýšené na piedestál DOCG.
 
Tento najvyšší taliansky apelačný prívlastok v sebe snúbi bohatú tradíciu pestovania hrozna a výroby vína v oblasti, reflektuje špecifický terroir a najmä vysokú kvalitu miestnych šumivých vín. Tie sa dorábajú metódou kvasenia pod tlakom v nerezových tankoch (Charmat), podobne ako iné druhy sektov. Prosecco najvyššej kvality, Superiore, má okrem štatútu DOCG na etikete uvedený aj jeden z názvov mestečiek Conegliano alebo Valdobbiadene (prípadne obidva), z okolia ktorých pochádza. V ostatnej dobe sa v rámci apelácie rozlišujú aj jednotlivé podoblasti.
 
Klasické, šumivé Prosecco je celosvetovo známe a populárne pre svoju jemnú slamovo-žltú farbu, kvietkovo-ovocný charakter a ľahkú chuť. Tieto finesy sú najintenzívnejšie rok po zbere hrozna. Vychladené na 6 – 8 ºC je výborným letným osviežením a skvelým variantom podstatne drahšieho šampanského.