Prosecco – svieže letné pitie

Až na koniec osemnásteho storočia siaha prvá písomná zmienka o Proseccu – populárnom šumivom víne, ktoré sa dorába na severovýchode Apeninského polostrova. 50 kilometrov od Benátok, v provincii Treviso, leží srdce vinárskej oblasti, zóna Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. V roku 2009, štyri dekády potom, čo Prosecco získalo základný apelačný štatút DOC, bolo Conegliano Valdobbiadene vyčlenené zo zóny DOC a povýšené na piedestál DOCG.

Tento najvyšší taliansky apelačný prívlastok v sebe snúbi bohatú tradíciu pestovania hrozna a výroby vína v oblasti, reflektuje špecifický terroir a najmä vysokú kvalitu miestnych šumivých vín. Tie sa dorábajú metódou kvasenia pod tlakom v nerezových tankoch (metóda Charmat).

Naša bohatá ponuka zahŕňa vína od základného označenia DOC až po apelačne najcennejšie vína DOCG s prívlastkom Rive, ktoré zahŕňajú kúsky pochádzajúce z najlepších terroirov danej apelácie. Jedinečná kombinácia klímy, pôdy a vinárskych tradícií prispieva k jedinečnému charakteru a reputácii týchto cenených bubliniek.