V roku 1956 sa v čarovnej stredovekej dedinke La Alberca (Salamanca) bol založený malý rodinný podnik Fermín. Vznikol ako výsledok úsilia Martína Fermín a jeho ženy Victoriany Gómez. Pred vznikom spoločnosti sa obaja veľmi intenzívne venovali zhromažďovaniu tradičných poznatkov o chove a spracovaní najlepších prasiat Iberico v La Alberca, kde je táto tradícia praktizovaná už celé stáročia. Spoločnosť je situovaná v pohorí Sierra de Francia v nadmorskej výške viac než 1000 metrov v srdci národného parku vyhláseného za biosferickú rezerváciu UNESCO. Nachádza sa tam ideálna mikroklíma pre sušenie a prirodzené zrenie produktov Fermín. V súčasnosti vedú spoločnosť Martínove deti, Santiago a Francisca, ktorí zachovávajú rovnaké princípy, ktoré z Fermínu vytvorili veľmi jedinečný projekt. Spoločnosť dnes produkuje jedny z najlepších produktov Ibérico celého Španielska.