Vína z oblasti Champagne

Champagne je jedinečnou vinárskou apeláciou známou prakticky na celom svete. Je najsevernejším francúzskym vinárskym regiónom ležiacim severovýchodne od Paríža a tvorí ho 5 vinohradníckych oblastí. V strede troch najväčších a najprestížnejších oblastí Montagne de Reims, Valée de la Marne a Côte des Blancs sa nachádza mesto Épernay. Smerom na juh je oblasť Côte de Sézanne a úplne na južnom okraji apelácie sa nachádza Côte des Bar. Vinohrady sa pestujú na výmere niečo cez 32 000 hektárov a zahŕňajú 17 grands crus a 43 premiers crus. Pôvodne bola oblasť domovom červeného vína. Dorobené vína sa nechali počas zimy sadnúť a chlad postupne zastavil kvasenie. Na jar sa vína ohrievali, víno začalo vo fľašiach znovu kvasiť a postupne sa stávalo mierne šumivým. Koncom 17. storočia producenti v Champagne vedení benediktínskym mníchom Domom Pérignonom prišli na spôsob, ako zjemniť a kontrolovať toto sekundárne kvasenie vo fľaši. Bol prvým, ktorému sa podarilo z červeného hrozna vylisovať biele vína. Bol nekompromisný tiež vo výbere používaných odrôd. Tým prakticky vznikla novodobá éra šampanského. Ďalším dôležitým obdobím v Champagni boli 50. roky 19. storočia. Skupina štyroch mladých Nemcov : Kruga, Bollingera, Roderrera a Deutza prakticky ovládla kontrolu v Champagnia zaslúžila sa o ďalšie napredovanie celého regiónu. V súčasnosti sa na výrobu šampanského používajú výlučne 3 odrody a to Pinot noir, Pinot meunier a Chardonnay. Rozdielnosť vín v Champagni je i zmiešavanie viacerých ročníkov zberu v jednom, konečnom produkte. Čisto ročníkové šampanské sa produkuje len v najlepších rokoch. Vzhľadom na severnú polohu celej oblasti sú typické veľmi nízke teploty a pomalé dozrievanie hrozna, ktoré zabezpečuje potrebnú úroveň kyslosti, ktoré je nutná pri dlhom procese dozrievania šampanského. Okrem polohy však jedinečnosť šampanskému dodávajú aj kriedové pôdy a hlavne ľudská snaha o skúsenosti trvajúce viac než tri storočia.