Felsina

TINEDO Bodega y Viñedo

TINEDO Bodega y Viñedo je rodinným vinárstvom s dlhou históriou. Rodina Alvarez-Arenas sa produkciou vína zaoberá už celé generácie, oficiálne je spájaná s pestovaním hrozna a výrobou vína už od roku 1742. Existujúca hlavná budova, sklady na náradie a krásne záhrady boli vybudované koncom 19. storočia. Vinárstvo v súčasnosti vlastní 49 hektárov vinohradov priamo v srdci oblasti La Mancha. Aktuálne vedú vinárstvo Manuel, Esperanza a Amparo Álvarez-Arenas, ktorí v roku 2002 odštartovali postupnú renováciu vinohradov i zmenu celkového konceptu vinárstva Tinedo. Ich hlavným cieľom je čo najvernejšie prezentovať veľký potenciál svojho terroiru. Dôraz je kladený na enviromentálnu harmóniu a hospodársku udržateľnosť. Každoročne si sami zvyšujú kritériá tej najvyššej možnej ekologickosti. Tinedo je ideálnou ukážkou vinárstva praktizujúceho udržateľné vinohradníctvo, ktoré vylučuje používanie herbicídov a syntetických produktov. Cieľom je produkovať vyvážené a komplexné vína priamo z vinohradov, ktoré vždy dokončia svoj biologický cyklus. Okrem iného to zahŕňa rôzne pôdne techniky ako napríklad používanie hroznových výliskov na produkciu prírodného kompostu na zúrodnenie vinohradov. Všetko hrozno pre produkciu vín pochádza z vinohradov vinárstva a má 100% organický pôvod. Cesta hrozna z vinohradov do pivnice trvá len niekoľko minút a tak kontakt medzi nekvaseným muštom a kyslíkom je minimalizovaný a teplota hrozna ostáva nízka. Víno fermentuje v 10.000 litrových betónových tankoch a v 20.000 litrových tankoch z nerezovej ocele. Proces extrakcie je vždy jemný a ručný za použitia odstopkovaného nepodrveného hrozna s nízkymi fermentačnými a maceračnými teplotami. Malolaktická fermentácia prebieha v betónových tankoch a v sudoch, v závislosti od druhu hrozna. Cieľom vyzrievania je stabilizovať víno a zlepšiť jeho prirodzené čírenie bez filtrácie. Na tento účel sa používajú betónové tanky a sudy, v ktorých sa kvasničné kaly lepšie usádzajú. Všetky vína vyzrievajú vo vinárstve minimálne jednu zimu, čím sa stabilizujú prirodzeným spôsobom.