Felsina

Christian Tschida

Christian Tschida je dnes jednou z ikonických postáv rakúskeho Burgenlandu. Sídli v mestečku Illmitz na brehu Neziderského jazera a je štvrtou generáciou rodiny vinárov. Vinárstvo prevzal po svojom otcovi v roku 2003. Hospodári na 14 ha vlastných vinohradov v okolo Illmitzu (staré rodinné vinice) a na druhej strane jazera v okolí Purbachu (postupne sa mu podarilo zabezpečiť vlastníctvo všetkých nových pozemkov).

Vo vinici ani v pivnici nepoužíva žiadne chemické prostriedky. Ak to dáva zmysel, vo vinohradoch nikdy nepozerá na náklady. Ako vravieva “dôležité je nebáť sa urobiť niečo navyše a aj preto moje víno chutí tak, ako chutí, pretože mi záleží na každom detaile“. Ručnú prácu vykonáva sám s otcom a malou partiou bez brigádnikov či stážistou, všetko má jediný cieľ - udržať vinohrady v rovnováhe tak, aby prinášali málo hrozna, no s maximálnou kvalitou, energiou a potenciálom. Vo vinohradoch používa svoju unikátnu kombináciu vlastného kompostu a slamy, výnimočne používa postreky z fermentovaných bylín a bylinných olejov. Jeho divoko pôsobiace vinice sú okamžite rozpoznateľné, sú plné trávy, kvetov, bylín, hmyzu a zvierat. Sú zarastené krycími plodinami, ktoré zachovávajú biodiverzitu a nútia vinič zapustiť korene hlboko do pôdy pri hľadaní živín. Časť viníc je vedená je vysadená v radoch v striedavých vzdialenostiach od seba, aby hrozno získalo viac tieňa, ďalšia časť v špeciálnom dvojitom systéme (double planting system), kedy sú 2 rastliny zasadené tesne vedľa seba a to ich núti k maximálnemu súboju o vodu a živiny. Korene potom prerastajú do zeme rýchlejšie a hlbšie.

Dokonalé a zdravé hrozno je lisované tým najšetrnejším spôsobom. Tschida používa 2 unikátne lisy. Jedným z nich je špičkový košový lis Bucher-Vaslin, druhým je pneumatický vákuový lis vyrobený na zákazku v Nemecku. Výlisnosť sa pohybuje na úrovni maximálne 55%, z lisu tak vytečie len tá najlepšia šťava (zvyšný šťava sa následne vráti do vinohradov v špeciálnej zmesi, ktorá slúži na posilnenie ich zdravia).  Všetky vína kvasia spontánne, sú stáčané gravitačne a zrejú minimálne 1 rok vo veľkých sudoch Stockinger, ktoré sú vyrobené na zákazku z niekoľkých druhov rakúskeho dreva. Do fliaš sa plnia bez čerenia, filtrácie a od roku 2013 úplne bez síry. Christian verí, že každé napumpovanie odoberá z vína energiu a sviežosť.

Poznávacím znamením Christiana Tschidu sú skvele piteľné vína, ktoré sú komplexné, majú hĺbku, nezameniteľný rukopis a nižší alkohol pri dokonalom vyzretí hrozna. Jeho vína majú priaznivcov po celom svete a sú tiež v ponuke najlepších svetových reštaurácií od New Yorku až po Tokio. V niektorých krajinách má Tschida až kultové postavenie. V konzervatívnom Rakúsku sa mu dlho hovorilo "Enfant Terrible" rakúskeho vinárstva (neposlušné dieťa). Potom, čo v prestížnej ročenke Gault Millau získal titul Rakúsky Vinár roku 2016, získal veľký rešpekt aj doma.