Degustácia bubliniek zo Champagne

Dátum uverejnenia: 30.5.2017, 16:31:05

V stredu 7. júna Vás pozývame do našej kamennej predajni na ďalšiu tohtoročnú ochutnávku vín. Tento krát sa prenesieme sa do sveta bubliniek – do Champagne. Senzoriku vín tejto oblasti dokáže len zriedkakedy prekonať šumivé víno z inej oblasti vinárskeho sveta. Premiérovo Vám predstavím vinárstvo Champagne Dosnon, ktoré odborníci pasujú za jedno z najsľubnejších mladých vinárstiev v celom kráľovstve bubliniek.

Dušou vinárstva je majiteľ a hlavný vinár v jednej osobe, rodák zo Champagne Davy Dosnon. Jeho predkovia sa v kraji šumivých vín usadili koncom 18. storočia a s produkciou vín začali v roku 1904. Po ukončení štúdia vinárstva a vinohradníctva Davy pracoval v niekoľkých špičkových podnikoch Burgundska i Champagne. Rozhodnutie založiť si svoje vlastné vinárstvo súviselo so zdedením vinohradov po dedkovi v ich rodnom meste Avirey-Lingey v regióne Côte de Bar. Tento región sa nachádza v najjužnejšej časti Champagne, v Pays d'Aube. Pri pôvodnom určovaní hraníc tejto slávnej vinárskej oblasti sa debatovalo či vôbec Aube môže ešte tvoriť súčasť Champagne. Terroir Aube  je značne odlišný od severného Champagne a jeho kriedových pôd. Južná časť je podobná skôr severu Burgundska, Chablis je vzdialené len 40 km. Pôdnemu zloženiu dominujú vápenato-ílovité pôdy typu Kimmeridgian, šedo sfarbené pôdy na báze vápenca, ílu a skamenených mušlí.



V súčasnosti vinárstvo obhospodaruje takmer 6 hektárov ekologicky obhospodarovaných vinohradov, z ktorých 2.15 hektára je vo vlastníctve a zvyšok sa prenajíma. Produkcia je na úrovni 50.000 fliaš ročne. Takmer všetky vína prechádzajú prvotnou fermentáciou v použitých barikových sudoch z burgundského Puligny-Montrachet, kde následne zrejú desiatky mesiacov. Sudy sú staré minimálne 5 rokov, výrazná chuť dreva je v šampanskom absolútne nežiadúca. Dub je v Champagne Dosnon chápaný len ako sprostredkovateľ komunikácie medzi vínom a okolitým kyslíkom. Vína nie sú filtrované a fermentácia prebieha vlastnými kvasinkami. Davy je presvedčený, že jedine autochtónne kvasinky dodajú vínam jedinečný charakter a potrebnú zložitosť.

V rámci degustácie budete mať možnosť skúsiť nasledujúce vína:

Champagne Dosnon Récolte Brute
Wine Spectator 92 bodov
Champagne Dosnon Récolte Noire zero dosage
Wine Spectator 93 bodov
Champagne Dosnon Récolte Blanche
Wine Spectator 92 bodov
Champagne Dosnon Récolte Rose
Wine Spectator 93 bodov
Champagne Dosnon Ephemere

Champagne Dosnon Alliae

Mimo hore uvedených bubliniek máme pre Vás ešte jedno prekvapenie v podobe výnimočnej ročníkovej limitky tohto vinárstva.

A čo k vínam??? Asi najlepšie budú ústrice...


Termín a čas degustácie: streda, 7. júna 2017 o 18,30 hod.
Poprosíme Vás potvrdiť účasť na tel. čísle 0905/489 905, prípadne mailom na ebac@ebac.sk
Pri tejto degustácii je veľmi striktne limitovaný počet osôb.
Miesto konania: Vinotéka Vino Dei Vini, Špitálska 51, Bratislava
Cena: 28.00 EUR / osoba.
Bližšie informácie na tel. čísle 0905/489 905 alebo na ebac@ebac.sk

DEGUSTÁCIA JE VYPREDANÁ!

Tešíme sa na Vašu návštevu!

Zoznam všetkých eventov