Degustácia vinárstva Strekov 1075

Dátum uverejnenia: 23.9.2018, 15:20:49

Pozývame Vás v stredu 10. októbra 2018 na ochutnávku nových zjavení zo Strekova 1075. Kolekciu vín ročníka 2017 Vám príde osobne predstaviť náš veľmi dobrý priateľ, majiteľ vinárstva Zsolt Sütő. Mimo skvelých vín sa môžete tešiť na pútavé a hlavne zmysluplné rozprávanie o kráse sveta naturálnych vín.

Ročník 2017 začal v Strekove klasickou zimou. Mrazy klesli maximálne na 15 až 16 stupňov pod nulou, no nespôsobili väčšie škody. Začiatok vegetácie prebehol v poriadku, v období mája a júna pretrvávalo suchšie obdobie. Najproblematickejší bol koniec augusta, kedy prišli 3 výrazne vlny dažďov a ochladenie. Bolo veľmi dôležité presné nastavenie zberu. Mnoho krát to záviselo i na šťastí a možnostiach samotného vinára. Mimo botrytídy sa začala objavovať aj hniloba a nie každý vinohrad sa podarilo zozbierať. Hlavne pri bielych odrodách bolo dôležité i triedenie hrozna pred spracovaním. Ročník 2017 nebol v Strekove excelentný, no určite veľmi dobrý. Vína sa ukazujú veľmi pekne s výraznou ovocnou stopou a dobrým zrecím potenciálom.


Zsolt Sütő

Vína zo Strekova 1075 ročníka 2017 majú oproti predchádzajúcim vydaniam dve špecifiká. Po prvé, kolekcia vín 2017 je prvá v histórii vinárstva, kedy pri produkcii všetkých vína bola vylúčená síra, nebola použitá v žiadnej fáze procesu výroby. Na to nadväzuje aj korunkové uzatváranie väčšiny vín. Vo vínach je totiž minimum prirodzenej síry (pridaná žiadna) a korunka ochraňuje vína voči mikrooxidácii, ktorá by vo vínach uzatvorených klasickým korkom postupne nabehla. Druhá záležitosť sa týka počiatku vinifikácie červených vín. Odstopkovanie červeného hrozna bolo nastavené, aby neboli porušené všetky bobule a časť z nich macerovala vcelku. V neporušených bobuliach prebehol pôsobením vlastných enzýmov rozklad, nazývaný tiež intracelulárna fermentácia. Prevažná časť samozrejme fermentovala klasicky pôsobením kvasiniek. Červené vína ročníka 2017 v porovnaní s predchádzajúcimi edíciami sa  nám zdajú o kúsok ovocnejšie a štruktúrovanejšie. Budete môcť posúdiť aj Vy priamo na mieste!
 
Zoznam vín zaradených na degustáciu:

Don Zsolt 2017

Rizling 2017

Veltlín 2017

Porta # 4

Heion 2017
 
Viola 2017

Portugal 2017

Pinot Noir 2017

Frankovka modrá 2017
 
A určite si pripravíme pre Vás ešte nejaké prekvapenie. Čo tak premiéru nejakého vína?
 
Termín a čas ochutnávky: streda 10. októbra 2018 o 18.30 hod.
DEGUSTÁCIA JE VYPREDANÁ!!!
Poprosíme Vás potvrdiť účasť na tel. čísle 0905/489 905, prípadne mailom na ebac@ebac.sk
Miesto konania: Vinotéka Vino Dei Vini, Špitálska 51, Bratislava
Cena: 25,00 EUR / osoba
Bližšie info: 0905 489 905 alebo na ebac@ebac.sk
 

Zoznam všetkých eventov