Crljenak - Primitivo - Zinfandel

Dátum uverejnenia: 2.8.2018, 12:37:08
Autor: Boris Košút

Pri nedávnej degustácii výborného chorvátskeho Crljenaku z Kaštela som trochu podumal nad unikátnym príspevkom Chorvátska do sveta vína práve v súvislosti s touto odrodou.

V Chorvátsku sa pestoval vinič ďaleko skôr než vo väčšine slávnych vinárskych regiónov súčasnosti. Stredomorie bolo prvým územím, kde sa rozšírilo pestovanie vínnej révy z kaukazského regiónu, kolísky vinárstva. Bohužiaľ bohatá odrodová skladba bola takmer úplne zničená fyloxérou. Veľmi starou, pôvodnou chorvátskou odrodou, ktorá bola prakticky zabudnutá je i Crljenak Kaštelanski. S jej "znovuobjavením" sa zároveň datuje vyriešenie záhady pôvodu dvoch mimoriadne populárnych odrôd viniča, amerického Zinfandelu a talianskeho Primitiva.

Zinfandel z Kalifornie a Primitivo z Puglie, geneticky totožné odrody sú obľúbenými červenými variáciami každého milovníka mocných, plných a zároveň podmanivo ovocných vín na celom svete. Ešte pred niekoľkými desaťročiami sa obe krajiny hrdo hlásili k pôvodu danej odrody, no výskumy v posledných rokoch dokázali že prvotný zrod odrody neprislúcha ani jednej z nich. V Taliansku prvé písomné záznamy o Primitive pochádzajú z roku 1870. Podľa niektorých dokumentov sa Primitivo dostalo do Puglie z východného pobrežia Jadranu. Jeho názov bol odvodený zo slov primativus či primaticcio, ktoré odkazovali na schopnosť odrody dozrievať skôr v porovnaní s ostatnými odrodami. V Spojených štátoch sa prvé zmienky o Zinfandele datujú v polovici 19. storočia a až do šesťdesiatych rokov minulého storočia bol Zinfandel považovaný za čisto "americkú odrodu". V roku 1967 si profesor Austin Goheen pri návšteve Talianska všimol podobnosť Primitiva a Zinfandelu. Po niekoľkých rokoch výskumu bol v roku 1972 potvrdený ich rovnaký genetický profil. V roku 1976 sa prvý krát zdokumentovala podobnosť oboch odrôd s chorvátskou varietou Plavac Mali. V roku 1982 profesor Goheen potvrdil, že sú veľmi podobné, avšak nie identické. Plavac Mali bol z najväčšou pravdepodobnosťou len jedným z rodičov oboch odrôd. Po mnohých rokoch výskumu bola v roku 2001 na pobreží Dalmácie vo vinohrade Ivica Radunica v Kaštele objavená odroda Crljenak Kaštelanski. Jej genetické rozbory dokázali kompletnú identitu so Zinfandelom i Primitivom. Tým bol po dlhých desaťročiach skompletizovaný rad vín “ZPC“ – Zinfandel, Primitivo a Crljenak Kaštelanski.



Vína z uvedených odrôd majú výraznú farbu, mohutnú stavbu tela a priam kúzelný ovocný charakter. Hrozno dozrieva pomerne skoro, dosahuje vysokú cukornatosť a dokáže pomerne dobre odrážať lokalitu svojho pôvodu. Chuť a celkový prejav vín je v značnej miere podmienený zrelosťou hrozna, s čím priamo súvisí lokalita pestovania. Červené ovocie s dominanciou malín je typické pre chladnejšie oblasti. Zrelé čierne bobuľoviny a korenisté tóny sú znakom zrelšej suroviny z teplejších oblastí.

Nakoniec pár tipov....

"Sessantanni" Primitivo di Manduria DOC
Hrozno bolo zberané z veľmi starých vinohradov nachádzajúcich sa v blízkosti San Marzano a Sava. Pôda je tvorená najmä červenozemou s jemnou textúrou, kúskami kamenia a vápenatým podložím. Známe začervenanie týchto pôd spôsobuje zvýšená prítomnosť oxidov železa. Klíma je charakteristická vysokými teplotami počas celého roka, veľmi malými zrážkami a pomerne veľkým teplotným rozdielom medzi dňom a nocou, čo má pozitívny vplyv na kvalitu hrozna. Víno má hutnú, granátovú červeň s krvavo-rubínovým lemom. V komplexnej vôni dominujú ovocné tóny pripomínajúce džem s prezretých černíc, čučoriedok a višní, spolu s jemnými podtónmi tabaku a jemnej korenitosti. Chuť má šťavnatú ovocnú textúru, je nesmierne priateľská, ba až zvádzajúca, mohutná a vyvážená, uhladená a lahodne dlhá. Sexi pitie plné prezretého tmavého bobuľového ovocia s nuansami kakaa, kávy a jemnej vanilky v závere.

I TALO Primitivo di Manduria DOP
Vinohrady v San Marzane a Salente sa nachádzajú v nadmorskej výške okolo 100 metrov. Panujú tu vysoké priemerné teploty a pomerne malé zrážky počas vegetačného obdobia. Pôdy zväčša pozostávajú z ílovitej hliny s priemernou hĺbkou až 1 meter. Víno je rubínovo-červenej farby s fialovými odleskami. Krásny bouquet plný vyzretých višní a sliviek s príjemnými podtónmi kakaa a vanilky. Víno má zamatovú textúru, jemnosť a “horúco“ odrody Primitivo. Záver obohacuje typická jemná nasladlosť.

Hess Select Zinfandel
Select Zinfandel je ľahko rozpoznateľný, klasický “Zinny“ s ovocnosťou v popredí. Hrozno pochádza z vinohradov vinárstva Hess Estate v Napa Valley a tiež od niekoľkých partnerov - vinohradníkov z oblastí Lake, Napa a Mendocino, ktorí spoločne s rodinou Hess zastávajú udržateľnú poľnohospodársku filozofiu. Prevláda tu mierne stredomorské podnebie s horúcimi a chladnými cyklami. Dobre priepustná vulkanická a štrková pôda je ideálna pre vinič. Táto pahorkatá krajina produkuje hrozno s príjemnou úrovňou kyselín a vyváženou trieslovinou. Select Zinfandel má výborný pomer ceny a kvality a je vynikajúcim príkladom poctivého vína z kalifornského severného pobrežia. Víno sa prezentuje tónmi malín, černíc a typickými korenistými nuansami Zinfandelu. Pôsobí takmer zamatovo, je krásne guľaté, má jemnú tanínovú štruktúru a príjemne dlhý záver.
 
Zinfandel Sonoma
Hrozno pochádza z 50. ročných vinohradov v Dry Creek a Alexander Valleys. Ročník 2011 je charakteristický tmavou, až nepriehľadnou farbou. Vo vôni sa miešajú tóny zrelých malín a čučoriedok s jemným nádychom korenia. V pôvabnej ovocnej chuti nás sprevádzajú zrelé čierne bobuľoviny, jemne podfarbené krémovým dubom a príkladne integrovanými zamatovými tanínmi. Víno má veľmi príjemný a dlhý záver. Mimoriadny Zinfandel ocenený mnohými vinárskymi periodikami.

Všetky príspevky