Dve fajnovosti z Dominio del Águila

Dátum uverejnenia: 1.8.2018, 12:47:57
Autor: Boris Košút

Dva skvelé kúsky z Ribery del Duero

Vinárstvo Dominio del Águila je pomerne mladé, založili ho Jorge Monzón a Isabela Rodero v roku 2010. Nachádza sa v dedine La Aguilera v oblasti Ribera del Duero. Celkovo zahŕňa 30 hektárov organicky pestovaných vinohradov s použitím biodynamických prvkov.
 
Včerajší večer som si prikrášlil dvoma naozaj skvelými kúskami tohto producenta, ktoré sú aktuálne uvádzané na trh. Obe vina sú z ročníka 2015, ktorý bol v Ribere del Duero mimoriadne horúci a suchý. Mnohí ho považujú za najteplejší a najsuchší za niekoľko posledných desaťročí. Staré vinohrady to zvládali v pohode, no mladšie museli poriadne bojovať (Dominio del Águila má len staré vinohrady). V porovnaní s rokom 2014 bol objem nižší až o tretinu. Ponuka tak bude veľmi pestrá, no možno očakávať aj naozaj výnimočné vína.
 
Picaro del Águila Clarete 2015
Kostru vína tvorí Tempranillo a biele Albillo, ktoré doplňujú červené Bobal a Garnacha. Víno ctí starú tradíciu miešania bielych a červených odrôd v Ribere. Hrozno bolo zberané z organických (prvky biodynamiky), viac než 60. ročných vinohradov ležiacich v nadmorskej výške 900 metrov nad morom. Krátka macerácia, fermentácia staré drevo, prírodné kvasinky. Víno následne zrelo v starom dreve 20 mesiacov.

Nie je to rosé ale typický claret, skôr by som ho nazval svetlým červeným. Farebne je spojením ružovej, červenej a oranžovej. Približuje sa k starej vyblednutej tehle, naozaj veľmi pôsobivé. V pohári po naliatí trochu divočina, no už po chvíli si začne sadať a krásne sa otvára. Celkovo je veľmi svieže, jemné no zároveň aj intenzívne. Spája sa v ňom charakteristika bieleho i červeného hrozna. Cítiť nádych červených bobuľovín, jahôd ako aj bielych kvetov, bieleho korenia a herbálnosti. Chuť je komplexná, intenzívna a šťavnatá podporovaná osviežujúcou kyselinkou. Fantastická piteľnosť! Kúsok, na ktorý nie sme bežne zvyknutý, no o to viac to poteší.
 
Picaro del Águila Tinto 2015
Rovnaká štvorka odrôd, základ Tempranillo, ktoré doplňujú biele Albillo a červené Bobal a Garnacha. Hrozno zberané z 35. až 60. ročných vinohradov obrábaných organicky s prvkami biodynamiky. Podstatne dlhšia macerácia než Clarete. Fermentácia betón, prírodné kvasinky, šliapanie nohami. Víno zrelo v starom dreve 19 mesiacov.

Víno je neskutočne živé a zábavné, charakteristiky ktoré nie sú až tak časté pri vínach z Ribery. Tmavšia granátová farba s jasným purpurovým lemom. Do nosa vrazí explózia čerstvého červeného a čierneho ovocia. Ani náznak lekváru, vo víne kraľuje sviežosť. V chuti sa postupne spájajú sila s eleganciou a jemnosťou zároveň. Triesloviny ešte trochu šteklia na podnebí, no nijako to neruší celkový prejav. Finiš je veľmi dlhý a trvalý.

Dve fajnovosti z Dominio del Águila Dve fajnovosti z Dominio del Águila
Všetky príspevky