Skvosty z La Négly potvrdili svoje absolutórium

Dátum uverejnenia: 1.8.2018, 9:29:35
Autor: Boris Košút

V najnovšom prehľade recenzie vín, odborné periodikum Robert Parker hodnotilo mimo iných aj vína z francúzskej apelácie Languedoc. Celkovo bolo hodnotených 639 vín z tejto oblasti, prevažne ročníkov 2014 až 2016. Prvé štyri miesta tohto výberu patria vinárstvu Château La Négly.

Languedoc by sa dal prirovnať k bani na drahé kamene. Popri bežných nerastoch sa tu dajú nájsť aj skutočné diamanty. Vzhľadom na veľkosť a rozmanitosť tejto apelácie je však pre bežného spotrebiteľa orientácia veľmi zložitá. Celkovo zahrňuje 23 území Appellation d'Origine Contrôlées (AOCs) a 22 Indications Geographiques Protegees (IGP). Produkuje tu mnoho slušných vín, ako i vína ktorých kvalita príliš nenadchne. Zároveň je však možné natrafiť aj na jedinečné vína najvyššej svetovej kvality. A to za oveľa nižšie ceny v porovnaní s inými, slávnejšími francúzskymi regiónmi. S ohľadom na obrovskú ponuku by sa pri nákupe vín z Languedocu dala vidieť paralela s Burgundskom. Buď kupovať s istotou u overených producentov ktorých poznáme, alebo vsadiť na rady odborníkov. Kúpa naslepo sa totiž nemusí vždy podariť.



Vráťme sa k hodnoteným vína. Viac ako prvé priečky zaujalo samotné hodnotenie tejto štvorice vín. Ziskom bodov sa radia k absolutóriu všetkých francúzskych vín tohto obdobia! V porovnaní s obdobne ocenenými vínami zo slávnejších oblastí Bordeaux či Burgundska však vynikajú nepomerným pomerom ceny a kvality.
 
Prvé priečky hodnotenia vín z Languedocu:
 
1. miesto Le Clos Des Truffiers 2016 - Robert Parker 98 až 100 bodov
2. miesto La Porte Du Ciel 2016 - Robert Parker 96 až 100 bodov
3. miesto La Porte Du Ciel 2015 - Robert Parker 96 až 99 bodov
4. miesto Le Clos Des Truffiers 2015 - Robert Parker 96 až 99 bodov
 
La Porte Du Ciel (Nebeská brána) je jedným z troch vrcholných klenotov vinárstva Château La Negly. Je produkované z vinohradov ležiacich pri vstupe na pozemky vinárstva. Korene viniča rastú na kamenistých, piesčito ílovitých vápencových pôdach. Úroda je väčšinou pod úrovňou 15 hektolitrov na hektár a v najlepších rokoch býva k dispozícii maximálne 3.500 fliaš tohto vína. Víno zreje 24 mesiacov výlučne v nových francúzskych dubových sudoch. La Porte du Ciel je možné považovať za ovocný nektár vinárstva.
 
Le Clos Des Truffiers je skutočným skvostom Languedocu. Necelé dva hektáre vinohradu na okraji dediny Saint Pargoire boli vysadené v roku 1967. Podložie vinice tvorí vápenec, íl a kamenistá pôda. V súčasnosti je to jedna z najstarších viníc Syrahu v celom Languedocu. Hrozno sa zberá zvyčajne koncom októbra pri ideálnej fenolovej zrelosti. Je úplne odstopkované a podstupuje viac úrovňové triedenie. Výsledkom sú úrody pohybujúce sa na úrovni 8 až 10 hektolitrov na jeden hektár. Víno zreje 26 mesiacov výlučne v nových francúzskych dubových sudoch.
Le Clos Des Truffiers je jedinečné víno. Ponúka obrovskú hĺbku a bohatosť, no nikdy nepôsobí ťažkopádnym dojmom. Ročník 2001 vôbec ako prvé víno v histórii Languedocu ohodnotilo odborné periodiku Wine Advocate absolutóriom 100 bodov. Je predpoklad, že ročník 2016 toto absolutórium zopakuje...
 
Momentálne máme skladom obe vína v ročníkoch 2012 a 2013. Hodnotené ročníky 2015 a 2016 budeme mať k dispozícii až v budúcom roku. No rezervácia nie je na škodu, príde len pár kartónov...
 
Aktuálna ponuka najvyšších Syrahov zo Château La Négly:
 
La Porte Du Ciel 2012 a 2013 - Robert Parker 95 až 98 bodov
Le Clos Des Truffiers 2013 - Robert Parker 94 až 97 bodov


Záverom ešte pár ďaľších vín zo Château La Négly z  predmentného májového hodnotenia:

L'Ancely 2014 - Robert Parker 96 bodov
La Falaise Rouge 2015 - Robert Parker 94 bodov
La Natice 2016 - Robert Parker 91 bodov

Všetky príspevky