Brunello di Montalcino DOCG

V kolekcii Brunello di Montalcino DOCG sme Vám za zvýhodnenú cenu namiešali šesticu prémiových vín tejto ikonickej časti Toskánska. Brunello je najväčším červeným DOCG vínom talianskeho Toskánska. Dorába sa z klonu Sangiovese nazývaného Sangiovese Grosso v oblasti rozprestierajúcej sa 40 kilometrov južne od Sieny, v okolí malebného mestečka Montalcino. Apelácia má veľkosť kruhu, ktorého priemer je 16 kilometrov. Brunello je jediným veľkým vínom Toskánska, ktoré musí byť produkované výlučne z čistého Sangiovese. Prvé červené vína na báze Sangiovese boli v Montalcine dorobené už v 18. storočí pod názvom Vermiglio. Brunello v dnešnej podobe však existuje až od konca 19. storočia. Clemente Santi začal vo vinohradoch majetku Il Grepo prvé pokusy o izoláciu a rozmnožovanie najlepších sadeníc Sangiovese s menšími bobuľami a hrubšou šupkou. Jeho vnuk Ferruccio po niekoľkých desaťročiach selekciu dokončil a najlepším klonom Sangiovese vysadil všetky tunajšie vinohrady. Vznik prvého Brunella sa datuje rokom 1888.
 
Brunello ako bezprecedentný prototyp Sangiovese je vo svojej kráse a komplexnosti neprekonateľné. V jeho intenzívnej aróme sa prelínajú tóny korenia, kože, dreva, tabaku, ovocia a vanilky, ktoré splývajú do harmonického akordu. Chuť Brunella je robustná, trieslovinová, dymovo-korenisto-ovocná. Víno si vyžaduje niekoľkoročné vyzrievanie, aby naplno vynikol jeho brilantný senzorický charakter. Na trh sa dostáva až 5 rokov po zbere (6 rokov v prípade riservy). Nie je to však len špičkové Brunello z rovnomennej apelácie najvyššej kategórie D.O.C.G., ktoré sa v oblasti pod týmto označením dorába od roku 1980. Mladším a ľahším variantom Brunella je Rosso di Montalcino klasifikované o 3 roky neskôr v kategórii D.O.C.