Barolo juhu Talianska

Dátum uverejnenia: 1.12.2018, 11:43:02
Autor: Vino Dei Vini

Kampánia je v mnohých ohľadoch jemnou z najzaujímavejších vinárskych apelácií Talianska. Vinohrady sú vysadené odrodami, o ktorých sa predpokladá že sú priamymi potomkami tých, ktoré na juh Talianska priniesli starí Gréci.

Jednou z nich je i Aglianico. Najvzrušujúcejšia a najlepšia modrá odroda talianskeho juhu. Pre svoj senzorický profil a výnimočnú komplexnosť sa často nazýva Barolom talianskeho juhu – paralela k odrode Nebbiolo, z ktorej sa v severotalianskom Piemonte dorába slávne Barolo, jedno z najväčších európskych červených vín. Jednou z vyhlásených zón na pestovanie odrody v celej krajine je apelácia Taurasi, nesúca najvyšší taliansky stupeň kontrolovaného označenia pôvodu – DOCG. Hlavnou črtou Aglianica z miestnych vinohradov je dlhovekosť. Výborná trieslovinová štruktúra odrody sa s rokmi zaobľuje, harmonizujúc so sviežosťou a bohatou červenou ovocnosťou miestnych vín. Buket sa obohacuje o nuansy tabaku a kože a vína získavajú na ďalšej kráse a komplexnosti. Dlhovekosť tunajších vín je povestná – najlepšie vydržia v archíve i štyri desaťročia.
 
V našej ponuku práve uvádzame tri nové ročníky vín tejto odrody z produkcie vinárstva i Capitani, rodinného  podniku s dnes už viac než 100. ročnou históriou.


Pivnice vinárstva

Taurasi DOCG Bosco Faiano 2012
Čisté Aglianico bolo zberané z kopcovitých vinohradov údolia rieky Calore. Prísny výber Aglianica z každého koreňa a dlhá perióda zrenia v dubových sudoch zabezpečujú vínu výnimočnú kvality s dlhočizným životom pred sebou.
Charakteristika: plná, tmavočervená farba. Éterická a komplexná vôňa s košom zrelých bobuľovín, sladkého drievka a dotykov vanilky. V závese nastupujú terciálne balzamické dotyky v kombinácii s ružovým a exotickým korením. Na jazyku pôsobí bohato, zaguľatene a harmonicky. Zamatovosť umocňujú vyzreté taníny. Intenzívna dochuť so stopami višní a tmavých bobuľovín. Ročník 2012 je už príjemné vyzretý a na Aglianico má lahodnú jemnú tanínovú štruktúru. Veľké víno z juhu Talianska!

Kombinácia vína a špeciality z Kampánie.
Stracotto di vitello all'aglianico in crema di radicchio - Dusené teľacie na Aglianicu s čakankou.
Suroviny pre 6 osôb:
1,2 kg teľacieho mäsa / 1 mrkva / 2 cibule / 1 hlavička čakanky / olivový olej / 2 poháre Taurasi Bosco Faiano / soľ / čierne korenie
Postup:
Vo veľkej panvici opečte mrkvu a cibuľu, keď bude cibuľa zlatavá pridajte mäso nakrájané na kúsky. Opečte pri vysokej teplote, pridajte soľ a korenie. Prilejte víno a varte na miernom stupni asi 60 minút. V prípade potreby počas varenia prilievajte zeleninový vývar alebo vodu. Keď je už mäso dobre uvarené, pridajte čakanku nakrájanú na pásiky, prikryte pokrievkou a varte kým čakanka nezmäkne. Dosoľte a podľa chuti pridajte čerstvo namleté čierne korenie. Podávajte teplé.

 

Emè Irpinia Rosso DOC 2014
Elegantná a vyvážená zmes troch odrôd predstavuje spojenie dlhovekého Aglianica, ovocného Merlotu a sviežeho Sangiovese.
Emé reprezentuje 100 ročnú históriu rodinného vinárstva i Capitani. Názov vína je odvodený od gréckeho slova "eme", čo v preklade znamená krv. Víno je chápané ako spojnica medzi životom a krvou. Odrody Merlot i Sangiovese sa síce v rodinných vinohradoch i Capitani pestujú už dlhé roky, no išlo skôr o experiment, ako sa tieto odrody budú správať v tamojšom prostredí. História klonu Merlotu dokonca prekonala storočnicu. Každoročná výnimočná kvalita hrozna viedla napokon v roku 2006 k oživeniu tohto historického projektu.
Charakteristika: intenzívna tmavo červená farba s fialovým odleskami. Opulentná vôňa zrelých višní, červených ríbezlí, bobuľového ovocia s jemnými nuansami sladkého drievka, stredomorských bylín a dotykov duba. Chuť je guľatá, plná, šťavnatá a harmonická. Jej zamatovosť umocňujú vyzreté taníny. Sviežosť udržiavajú príjemné kyselinky. Dlhý noblesný záver.
 
Kombinácia vína a špeciality z Kampánie.
Coniglio alla cacciatora - Králik na poľovnícky spôsob
Suroviny pre 4 osoby:
800g naporciovaný zajac / 200g cherry rajčiny / olivový olej / pálivá paprika / 1 pohár Emè Irpinia Rosso / bazalka / čierne olivy / cesnak / soľ / čierne korenie
Postup:
Dajte do panvice cesnak a kúsok pálivej papriky, počkajte kým cesnak dostane zlatavú farbu. Následne pridajte králika nakrájaného na malé kúsky a opečte. Prilejte biele víno a varte kým sa víno takmer neodparí. Pridajte rajčiny, bazalku, olivy a dokončite varenie do 20 minút. Na konci pridajte soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti. Nezabudnite pred podávaním preliať kvalitným olivovým olejom.

 

Jumara Irpinia Aglianico DOC 2015
Čisté Aglianico zberané z kopcovitej krajiny údolia rieky rieky Calore (Jumara) v oblasti Irpinia. Pomenovanie vína je inšpirované lokálnym pomenovaním rieky Calore – Jumara. Táto rieka rozdeľuje oblasti Torre le Nocelle a Taurasi a tiež vymedzuje samotné údolie.
Charakteristika: žiarivá tmavá rubínovo červená až garnátová farba. Intenzívne nezameniteľné tóny zrelých čiernych višní  a bobuľovín v pôsobivej harmónii s jemnými tónmi dreva a korenia. Plná a elegantná chuť bohatej štruktúry so zamatovými tanínmi. Na jazyku zrelé šťavnaté ovocie. Pôsobivo dlhý ovocný záver v ústach.
 
Kombinácia vína a špeciality z Kampánie.
Agnello al forno al profumo di salvia - Pečené jahňacie so šalviou.
Suroviny pre 4 osoby:
1 jahňacie stehno / Jumara Irpinia Aglianico / šalvia / olivový olej / cesnak / soľ / čierne korenie
Postup:
Naložte jahňacie mäso na pár hodín do Aglianica. Vínom namarinované mäso uložte do pekáča spolu s  nakrájaným cesnakom, soľou a šalviou.  Pečte pri teplote 200 °C po dobu 45 až 50 minút. Počas pečenia podlievajte vínom, v ktorom sa mäso marinovalo. Po dopečení podľa chuti dosoľte, pridajte pár lístkov šalvie a okoreňte čerstvo namletým čiernym korením.




Najdôležitejší Cru vinohrad vinárstva Bosco Faiano



 

 

Všetky príspevky